Inte helt grönt ljus för Gröna Lunds premiär

Vännerna Isabella och Liv, 10 år.
Vännerna Isabella och Liv, 10 år.

Isabella, 10 år, är ett av många ivriga barn som längtar efter Gröna Lunds premiär. Men den efterlängtade dagen blir uppskjuten på grund av pandemin. Nu vill Gröna Lund öppna parken den 1:a maj, fast trots det nya premiärdatumet går det ännu inte att boka biljetter på hemsidan.

– Det var tråkigt att de skjuter upp premiären, men det är väl för att folk är rädda för coronan och inte vill att smittspridningen ska öka, säger Isabella, 10 år, som var inställd på det första premiärdatumet.

Det är mer än ett år sedan det gick att åka berg-och-dalbana på det omtyckta nöjesfältet. När parken öppnar detta pandemi-år kommer det att se annorlunda ut från vad besökare är vana vid. Det går inte längre att köpa en entré- eller åkbiljett på plats, istället måste besökare boka sina besök i förväg på nöjesparkens hemsida.

Parken väntar fortfarande på ett öppningsbesked från regeringen för att få sätta igång biljettförsäljningen. Magnus Widell, VD för nöjesparken, förklarar i ett pressmeddelande att de mäter upp parkens ytor för att beräkna hur många gäster de kan släppa in. Enligt de nya bestämmelserna får nöjesparker endast ha en gäst per 20 kvadratmeter. Tivolit förväntar sig därför att det kommer bli väsentligt många färre besökare på parken än vanligtvis.

Gröna Lund sommaren 2017.
Gröna Lund sommaren 2017.

– Jag är själv inte orolig för coronan, men jag vill inte ha en ökad smittspridning heller. Då kommer det ju ta ännu längre tid innan man får gå dit igen, säger Liv, 10 år.

Innan Gröna Lund får öppna dörrarna för besökare väntas en ändring i begränsningslagen från regeringen, som förväntas att verkställas den 11 april. Folkhälsomyndigheten har dock stridit emot lagändringen och begärt att skjuta fram det avgörande beslutet till den tredje maj på grund av det nuvarande smittläget i Sverige.

– Jag fattar att det finns folk som tycker att man inte ska få gå på grund av coronan, typ som min pappa, men det är ju samtidigt väldigt roligt, säger Liv.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget
Quiz v34. Foto: TT

Nyhetsquiz vecka 34 – har du hängt med?

Sovjetiskt krigsmonument, ny fantasyserie och dinosauriespår. ...

VÄRMEBÖLJA. Foto: Marko Säävälä/TT

Varning för värmebölja i helgen

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under...

HÖGSPÄNNING I SOLNEDGÅNG . Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriset rusar – rekord i södra Sverige

4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på ...

Stockholmsbörsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börsen faller efter stark jobbrapport

Stockholmsbörsen faller kraftigt efter beskedet att fler jobb ...

Kapitolium. Foto: AP / Scott Applewhite

USA godkänner svensk Nato-ansökan

Senaten i USA:s kongress har godkänt Sveriges och Finlands Nat...

England Germany Euro 2022 Women Soccer. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

England jublar: ”Fotbollen är hemma” efter 56 år

Sport England tar EM-guld i fotboll efter 2–1 mot Tyskland i finalen...