Inte bara gubbar längre

Millicent Fawcett föddes 1847 och dog 1929.
Millicent Fawcett föddes 1847 och dog 1929.

Den nya statyn utanför Londons parlament föreställer suffragetten Millicent Fawcett - och hon står på en plats där det tidigare bara funnits statyer av män.

Under tisdagen avtäcktes den nya statyn, föreställande den brittiska kvinnorättsaktivisten och feministen Millicent Fawcett, lagom till 100-årsjubiléet av den kvinnliga rösträtten i Storbritannien. Det är den första statyn på det hedervärda Parliament Square som föreställer en kvinna.

Millicent Fawcett var en av de som ledde kampen för kvinnors rättigheter. Efter årtionden av motstånd ändrades till slut lagen 1918 så att kvinnor fick rösta. Även fast det dröjde tio år till innan kvinnor kunde rösta på samma villkor som män, ses lagändringen 1918 som en milstolpe. Fawcett arbetade också för kvinnors möjligheter till utbildning.

Den brittiska premiärministern Theresa May var förstås med under invigandet av statyn, och höll dessutom tal.

– Om det inte vore för Fawcett skulle jag inte vara här i dag i egenskap av premiärminister, inga kvinnliga ledamöter skulle ha tagit plats i parlamentet, ingen av oss skulle ha de rättigheter som vi nu åtnjuter, sa May.

På torget utanför Londons parlament står sedan tidigare 11 statyer av politiskt betydelsefulla män som Winston Churchill och Nelson Mandela.

Representationen ska fixas

Statyn är en del av en tvåårig kampanj, där aktivister har arbetat för att mäktiga kvinnor ska synas mer, skriver P3 Nyheter.

Londons borgmästare Sadiq Khan menar att beslutet om statyn var självklart, och att det är en historisk dag.

– Det är avgörande att vi fixar obalansen och ser till att fler kvinnor representeras på våra offentliga platser, sa han till P3.

Den brittiska suffragette-rörelsen har blivit en känd och viktig symbol när det gäller kampen för kvinnors rättigheter. Bland annat har det gjorts flera filmer om rörelsen, senast kom filmen Suffragette med Maryl Streep 2015.

Källa: TT

– Om det inte vore för Fawcett skulle jag inte vara här i dag, sa premiärminister Theresa May.
– Om det inte vore för Fawcett skulle jag inte vara här i dag, sa premiärminister Theresa May.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget