Inlägg engagerade hundratals – Mormor Ingrid blev ordentligt firad

Ett av alla över 600 brev.
Ett av alla över 600 brev.

Maya Hvittfeldts mormor fyllde 95 år. Då skrev hon ett Facebook-inlägg som fick främlingar att uppvakta mormodern. Sträcker man ut en hand kan folk bry sig om våra annars många ensamma äldre, menar hon.

För två år sedan ville Maya Hvittfeldt ha hjälp med att skicka gratulationshälsningar till sin mormor Ingrid. Få anhöriga och vänner finns kvar i den då 95-åringens liv och hon skrev därför ett Facebook-inlägg. Hon ville att mormodern, som tog på sig läppstift och finkläder inför sin dagliga tur till brevlådan, skulle mötas av några gratulationer. Och så blev det. Engagemanget blev stort bland främlingar i Sverige, till och med utomlands.

– Jag fick ställa ut en banankartong. Det kom över 600 brev. Blommor och videohälsningar, säger Maya Hvittfeldt

Bry sig mer om våra äldre

Hon har en nära relation med sin mormor Ingrid och vill att den tiden hon har kvar ska bli så fin som möjligt. Hon har även en önskan om att folk ska engagera sig mer i äldre människor. De måste värdesättas högre och inte ignoreras. Inte bara att anhöriga går på tio minuters obligatoriska äldreboendebesök där man betalar för problemet och stänger dörren bakom sig.

– Vi är lite kalla mot de äldre här i Skandinavien. Bra äldrevård är aldrig lika värdefullt som besök av nära och kära, säger Maya Hvittfeldt

Siffror från Statistikmyndigheten, SCB, visar att äldre är den grupp som är ensammast i Sverige. Minst var tionde över 75 år träffar inte familj eller vänner mer än ett par gånger i månaden. Den pågående coronakrisen kan även innebära att ensamheten blir ännu större för de äldre, rapporterar flera medier.

Att över 1300 personer skrev till Maya efter inlägget på Facebook och ville gratulera hennes mormor, tycker hon ändå visar att folk kan bry sig om de äldre. Hon sträckte ut en hand och fick människor att engagera sig.

En av dem som skrev ett brev till mormor Ingrid var norska Siri Therese Lier. Hon tycker att alla har en superkraft: vi kan vara snälla mot främlingar. Att skriva ett brev var därför självklart för henne.

Siri Therese Liers brev som hon skrev när Mormor Ingrid fyllde år.
Siri Therese Liers brev som hon skrev när Mormor Ingrid fyllde år.

”Överväldigande hur fina folk är mot varandra”

När mormor Ingrid fyllde 97 år för några dagar sedan vände sig Maya Hvittfeldt återigen till Facebook. Eftersom hon är bosatt i Norge och det är besöksförbud på äldreboende kunde hon inte besöka henne, som hon annars är mån om att göra. Men precis som förra gången ville främlingar även detta år hjälpa till att göra dagen speciell. På grund av risken för coronasmitta avböjde Maya brev och blommor. Istället överlämnade en kvinna en present på äldreboendet och en person skickade en videohälsning där han imiterade mormor Ingrids idol, kungen. Det blev en fin födelsedag, berättar Maya.

Uppmärksamma äldres födelsedagar

Tillsammans med några andra tjejer har Maya Hvittfeldt nu startat en grupp på Facebook för att fler ensamma äldre ska uppmärksammas när de fyller år. De är fortfarande i planeringsfasen men Maya säger att hon vill ge energi åt dem äldre så att de har livsgnista kvar. Hon vill engagera sig för de som kanske inte har någon som bryr sig.

– Jag kan inte kompensera för alla försvunna barn i världen, men jag kan göra någon skillnad, säger Maya Hvittfeldt

Mer från: Nyheter
Mer från Läget