Inget sjungom studentens lyckliga dag – Studentfirandet riskerar att stoppas

Studentflak. Foto: Johan Nilsson/TT

Att springa ut genom skolans dörrar till en solig utegård och mötas av föräldrar och anhöriga är en tradition Skolverket måste stoppa i år. Många skolor börjar förbereda sig inför det tuffa beslutet att stoppa studentfirandena.

– Det är ett smärtsamt beslut på många sätt, säger Huddinge kommuns gymnasiechef Patrik Forshage till TT.

Regeringens beslut att sammankomster med fler än femtio personer förbjuds ställer till det för studenterna. Inte bara att, troligtvis, resterande del av terminen kommer utföras digitalt men nu ser det ut som att själva studentfirandet står i risk att slopas. Huddinge kommun var en av de kommuner som var först på bollen.

– Många har sett fram emot fest och firande och eleverna har arbetat hårt och är värda det. Men det var utifrån de förutsättningar som nu råder det enda rimliga beslutet, säger Patrik Forshage till TT.

Men det finns hopp om att någon gång få fira. På Gotland har gymnasieskolan och studentkommittén enats om att flytta bal och mösspåtagning till augusti som lösning.

– Man vill få säga hejdå till sina lärare på ett bra sätt. Man kliver in i vuxenvärlden fullt ut och vill tacka för sig, säger Karin Lekander till TT.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget