Inget porrfilter i skolanEmma Gullstrand, Moa Fristedt och Karoline Ekblom ifrån Hägersten tycker att porr bidrar till ett osunt machoideal.
Emma Gullstrand, Moa Fristedt och Karoline Ekblom ifrån Hägersten tycker att porr bidrar till ett osunt machoideal.

Centerpartiet ligger bakom förslaget om ett filter som blockerar all porr på datorer som används för undervisning. Ett förslag som röstades ner i riksdagen.

– Det var synd. Porr har inget i skolan att göra, säger Moa Fristedt, 17 år till Lägets reporter.

Skolor får själva välja att installera porrfilter på sina undervisningsdatorer om de vill, något som inte ens hälften av skolorna valt att göra enligt skolverket. Centerpartiet vill att filtret ska vara ett krav för alla skolor.

Porr på hög volym i skolkorridoren

Moa och hennes två vänner Emma Gullstrand, 18 år och Karoline Ekblom, 18 år går på gymnasiet och de är alla överens om att ett porrfilter vore en bra idé.

– Porr ger en dålig bild av hur sex ska vara, säger Emma.

– Precis, porren ger en dålig kvinnosyn. Kvinnorna verkar alltid ha en underlägsen roll i porr, säger Moa.

De berättar att porren oftare hörs än syns i skolan.

– De sätter på porr på hög volym i korridoren och sen skrattar de och säger förnedrande saker om tjejer. Det är ju inte tjejer som gör så… Men killar verkar tycka det är coolt att vara douchiga, säger Karoline.

När riksdagen röstade om förslaget var det bara tre partier som röstade för förslaget: Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Resten av partierna röstade emot förslaget förutom Moderaterna som valde att lägga ned sin röst.

Självklart med förbud mot elände som porr och våld

Matilda Ernkrans är socialdemokrat och ordförande i utbildningsutskottet. Hon förklarar att de inte röstade emot förslaget för att de tycker porrfilter är en dålig idé.

– Centerpartiet har aldrig haft ett färdigt förslag, utan det vi röstade om var om vi skulle uppmana regeringen att börja jobba med detta utifrån en enskild motion. Ibland kan det finnas situationer där en enskild motion lyfter en fråga som regeringen behöver börja jobba med. Men ofta är det så att det redan pågår arbete och då avslås motionens förslag. Så var det denna gång, säger Matilda.

Socialdemokraterna är för porrfilter och andra lösningar för att se till att skoldatorer används till skolarbete och ingenting annat.

– Vi tycker inte att elever ska kunna surfa runt efter porr eller riskera att ofrivilligt se porr i skolan. För oss är det självklart att ett förbud mot elände som porr och våld ska vara en del av den nationella digitaliseringsstrategin som regeringen infört, säger Matilda.

Argument emot ett filter

Sedan #metoo-uppropen tog fart förra året har frågan kring porrfilter i skolan debatterats mycket i media. Ett argument som framförts mot ett filter är att det är att det skulle vara för effektivt. Vissa menar att det finns en risk att viktig information kring sex och kön filtreras bort.

Ett annat argument emot ett filter är att det inte finns tillräckligt mycket forskning på hur bra det verkligen funkar för att barn ska slippa se porr på skoltid.

– Jag tycker att det är upprörande att de har lagt pengar och resurser på något som inte stöds av forskning. Tvärtom visar studier istället att vuxna, där det finns filter, blir mindre benägna att prata om porr och lära barnen att navigera på nätet, sade internetforskaren Elza Dunkels till SVT i vintras.

Osunt machoideal

Moa, Emma och Karoline tycker alla att porr bidrar till ett osunt machoideal.

– Ett förbud mot porr i skolan vore en bra början för att inte skapa såna ideal, säger Moa.

Matilda Ernkrans menar att det finns en mängd olika lösningar på problemet med porr i skolan.

– Tekniska lösningar som filter är bra. Ytterst handlar det om att alla skolor i hela Sverige ska ta ansvar för de läromedel och digitala verktyg som finns i skolan. De ska också aktivt arbeta med att skapa trygghet och studiero och förmedla normer och lägga grunden för ett jämställt samhälle, säger Matilda.

Att förslaget är nedröstat i riksdagen innebär att skolor inte tvingas ha ett porrfilter men skolorna har fortfarande rätt att välja att ha det om de vill.

Webbfråga Tycker du att alla skolor ska ha ett porrfilter?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget