Inget medborgarskap för unga brottslingar

Regeringen och SD vill att unga som begår brott inte ska få svenskt medborgarskap. Dessutom planerar de att kanske ändra i grundlagen, för att göra det möjligt att frånta unga medborgarskap.

– Vi ser dethär som ett riskabelt förslag, säger Maj Pettersson som jobbar med unga på Fryshuset till Läget.

Bild från pressträffen. Migrationsministern till vänster och Linda Lindberg till höger.
Bild från pressträffen. Migrationsministern till vänster och Linda Lindberg till höger.

Regeringen vill att unga mellan 15 och 18 som är misstänkta eller döms för grova brott, inte ska kunna få svenskt medborgarskap.

Redan den förra regeringen föreslog att man skulle kunna stoppa unga från att få medborgarskap ifall de begår brottsliga handlingar. I och med fallet med 17-åringen som mördade en man på ett gym i Stockholm har frågan blivit aktuell igen. En lagrådsremiss kommer troligtvis vid slutet av året.

Ändra i grundlagen

Dessutom vill de se över grundlagen, för att kanske ändra i den så att unga med svenskt medborgarskap som begår brott ska kunna fråntas det.

Linda Lindberg, som är gruppledare för Sverigedemokraterna, menar att det handlar om personer som fått sitt medborgarskap på felaktiga grunder eller utgör ett hot för landet.

Skapa oro

Maj Pettersson jobbar med Fryshusets verksamhetsområde Föredöme & Framtidstro, och möter många unga. Hon  tycker inte om förslaget.

– Som vi ser det så kommer dethär skapa en stor oro bland de unga. Det kommer också fördjupa känslan av att inte tillhöra samhället, säger hon till Läget.

De unga kommer delas in två grupper. En grupp som kan bryta lagen och ändå behålla sitt medborgarskap, och en annan grupp som riskerar att bli av med sitt medborgarskap om de begår brott. Det menar hon kommer öka polariseringen i samhället.

– Vi ser det här som ett riskabelt förslag, säger hon.

Maj Pettersson är kunskapsområdesansvarig på Fryshusets verksamhet Föredöme & Framtidstro.
Maj Pettersson är kunskapsområdesansvarig på Fryshusets verksamhet Föredöme & Framtidstro.
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget