Ingen risk för matbrist enligt Livsmedelsverket

Även om trycket ökar på butikerna behöver ingen oroa sig för att det ska råda brist på mat i Sverige
Även om trycket ökar på butikerna behöver ingen oroa sig för att det ska råda brist på mat i Sverige

Karantänåtgäderna för att minska spridningen av coronaviruset har fått många att bunkra mat. Hyllor har gapat tomma i matbutikerna, men finns det en risk att maten tar slut? Läget har kollat upp hur det ligger till.

När oron för följderna av det nya coronaviruset spred sig rusade många till matbutikerna för att bunkra. För fem veckor sedan ökade försäljningen kraftigt på Lidl i Rinkeby, men de senaste två veckorna har området snarare liknat en spökstad, berättar butikschefen Cindy Herrstedt för Läget.

– Butiken var plundrad ett tag. Det var slut på centrallagret också på en del varor. Folk handlade mest torrvaror som går att bunkra, som vetemjöl, pasta, ris och jäst.

Försäljningen nådde nästan det dubbla under en period men när myndigheterna gick ut med att det fanns oproportionerligt mycket coronafall i Järvaområdet började kunderna att sina. Nu har den sjunkit till hälften av vad man brukar sälja. Det har fått konsekvenser för personalen.

– Vi vet inte riktigt vad vi ska göra av personalen nu när vi inte säljer som vi ska och vissa har fått gå på semester. Men vi har fortfarande större butiker som går bra dit vi kan omplacera personal. Läget är inte akut, säger Cindy Herrstedt.

”Ingen var beredd på det här”

Joel Idmark är butikschef på Lidl vid Östermalmstorg. I början av mars började han märka att något var på väg att hända.

– Det small till vecka 10 och 11. Torrvarorna tog slut och leveranserna hamnade efter. Om en pastasort var slut fick vi beställa andra sorter. Ingen var riktigt beredd på det här, säger han till Läget.

Nu har handeln i innerstan minskat. Allt fler börjar jobba hemifrån, och handeln sker då i butiker som ligger i tätbefolkade områden.

– Nu har vi det lugnare. Trycket har minskat i vår butik och flyttats till förorterna, säger Joel Idmark.

Livsmedelsverket svarar

När butikerna planerar sina inköp tittar man på förra årets försäljningssiffror. Coronakrisen har inneburit en snabb och oväntad förändring av människors inköpsmönster, vilket ställer till med problem för butikerna.

– Eftersom folk köper annorlunda än förra året har leveranserna inte hunnit med. Men det är skillnad på brist på mat och brist på enskilda varor. Det föreligger ingen brist på livsmedel, men vi kan behöva vänja oss vid att sortimentet påverkas om coronakrisen blir långvarig, säger Therese Frisell, beredskapssamordnare på Livsmedelsverket.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget