Ingen omfattande smittspridning hos Stadsmissionen

Stockholms stadsmission grundades 1853
Stockholms stadsmission grundades 1853

Stockholms stadsmission fortsätter att driva akutboenden för hemlösa under coronaviruspandemin. Trots oro för att gruppen ska komma att drabbas hårt av viruset är Stadsmissionen inte medvetna om någon omfattande smittspridning bland sina deltagare.

I takt med att coronaviruset har spridits över hela världen har det kommit flera rapporter om att utsatta grupper drabbas oproportionerligt hårt av viruset.

I Sverige finns det omkring 33 000 hemlösa, vilket har skapat en oro att viruset ska spridas okontrollerat i denna grupp.

I New York har 40 hemlösa dött och 600 infekterats, rapporterade The City den 20 april.

Men snart två månader efter att viruset började spridas i Stockholm säger Stockholms stadsmission att de inte känner till någon omfattande smittspridning bland sina deltagare.

– Vi känner till två bekräftade fall bland våra deltagare, men det har inte varit bland dem som lever i en akut hemlöshetssituation utan deltagare som har egen bostad genom oss. De har kunnat isolera sig i sina respektive hem. Båda har tack och lov tillfrisknat, säger Maria von Sydow på Stockholms stadsmission.

Handtvätt en utmaning

Även om det inte pågår någon omfattande smittspridning är situationen fortfarande tuff för de hemlösa.

– Många känner en oro över hur de ska klara av de rekommendationer som myndigheterna kommunicerar. Bara en sådan sak som att regelbundet tvätta händerna är ju i sig en utmaning. Ha tillgång till tvättmöjligheter, säger Maria von Sydow.

Stadsmissionen har genomfört förändringar för att minska risken för smittspridning på sina boenden. Man har ökat avståndet mellan sittplatser och sett till att tvål, tvättvatten och handsprit finns tillgängligt för alla.

Akutboendena renoverades och förseddes med enkelrum förra året, något som nu blir en viktig del i att minska smittspridningen.

– Man kan dra sig undan om man skulle känna sig dålig, och på så sätt i så fall medverka till att minska smittspridningen. Då kan personal leverera mat till dörren och också hålla koll på att sjukdomsläget är stabilt, säger Maria von Sydow.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget