Ingen mer hamstring av läkemedel

Allt fler väljer nu att betala fullt pris och ta ut sin årsförbrukning av läkemedel.
Allt fler väljer nu att betala fullt pris och ta ut sin årsförbrukning av läkemedel.

Regeringen har beslutat att minska mängden läkemedel som går att hämta ut.
– Nu krävs skarpa beslut för att förhindra hamstring, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen meddelar under en pressträff tisdag morgon att de vidtar åtgärder för att begränsa hamstringen av läkemedel. Nu går det endast att köpa läkemedel för tre månader, rapporterar TT.

– Det är en prövande tid för många och man känner oro för att ens medicin tar slut. Men man ska inte sitta hemma med läkemedel som någon annan behöver bättre. Det kan få otroligt stora konsekvenser för den som inte får medicin, säger Hallengren.

Läkemedel ingår i högkostnadsskyddet, som innebär att patienter får rabatter på läkemedel, rabatten ökar ju dyrare de blir. Idag får man bara högkostnadsskydd om man köper läkemedel för tre månader, men om patienten betalar fullt pris för läkemedlen kan de ta ut en hel årsförbrukning. Enligt Lena Hallengren har många patienter tagit ut årsförbrukningar på senaste tid.

Nu har regeringens beslut ändrat på det, och det går inte att köpa för mer än tre månader.

– Om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt i hyllorna på apoteken, då räcker inte läkemedlen till alla som fått det förskrivet. Om alla däremot tar ut för tre månader i taget, då hinner lagren fyllas på. Då kan vi undvika att någon blir utan, säger Hallengren.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget