”Ingen brådska” att producera ny fossilfri el

Nu planerar Vattenfall för en utbyggnad av vattenkraften. Miljardprojektet är nödvändigt för att uppnå klimatmålen, enligt Vattenfalls Johan Dasht. Men klimatengagerade ungdomar är kritiska.

–Jag förstår inte varför regeringen vill påskynda processen, säger Tobias Larsson, ordförande för Fältbiologerna.

Tobias Larsson, ordförande för Fältbiologerna
Tobias Larsson, ordförande för Fältbiologerna

Vattenkraften är den största energiproducenten i Sverige. Den står för 44 procent av landets elproduktion. Energislaget är uppskattat tack vare dess minimala klimatpåverkan, men samtidigt kritiserat för att negativt påverka ekosystemen runt kraftverken.

Nu vill det statliga bolaget Vattenfall bygga ut energislaget på fyra platser i Sverige. Projektet skulle tillföra 720 MW, vilket motsvarar energin det skulle ta att konstant ladda en smartphone i 16 000 år.

Regeringen positiv

Beskedet välkomnades av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

–Vi behöver bygga ut all fossilfri energiproduktion i den utsträckning som vi kan. Detta är ett gott exempel på det, sade hon under gårdagen.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Även vd:n för Vattenfall vattenkraft AB, Johan Dasht, är positiv till planerna. Men samtidigt betonar han utmaningarna med att snabbt få tillstånd för utbyggnaderna.

– Effektiva tillståndsprocesser skulle kunna göra att vi tidigt skulle få svar på om ändringarna tillåts, säger han till DN.

Johan Dasht, vd för Vattenfall vattenkraft AB
Johan Dasht, vd för Vattenfall vattenkraft AB

Ingen brådska

Men att snabbt få tillstånd för projektet kritiseras av flera. Tobias Larsson, ordförande för Fältbiologerna, vill inte stressa.

–Det är viktigt att vi hittar en långsiktig lösning där vattendragen inte bara används för att generera el, utan även kan fungera som ekosystem för arter, säger han till Läget.

I nuläget planeras Vattenfalls utbyggnad till områden i norra Sverige. Det faktumet gör att Tobias Larsson ställer sig ännu mer frågande till Vattenfalls önskemål om effektiva tillståndsprocesser.

–Norrland påverkas i nuläget inte av elbristen i Sverige, därför ser jag inte att det är så stor brådska med att komma igång med detta.

Laforsens vattenkraftverk
Laforsens vattenkraftverk
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget