Indiens smittspridning är högst i världen

Indien har den senaste tiden haft högst smittspridning i världen med över 160 000 nya fall per dag. I landet har totalt 13,7 miljoner testat positivt för covid-19. Ökningen är allvarlig men absoluta tal kan också vara missvisande, fallen per capita är lägre än i Sverige.

Smittspridningen ökar i Indien.
Smittspridningen ökar i Indien.

Efter förra årets hårda nedstängning i landet är medborgarna trötta på restriktioner och struntar i att hålla avstånd. Nedstängningen fick stora ekonomiska konsekvenser och även om antalet coronafall ökar har indierna tröttat på restriktioner.

– Vi ber folk att bete sig på ett covid-lämpligt sätt. Men folkmassorna är enorma och det är praktiskt omöjligt att utfärda böter, säger den lokale polischefen Sanjay Gunjyal till brittiska BBC.

Coronahanteringen i Indien visar hur komplext det är att bekämpa viruset i ett land med över 1,3 miljarder invånare. Landet har många olika etniciteter och varierande möjligheter till hälsovård och testning. Bara att få klarhet i hur allvarligt läget egentligen är kan vara svårt.

Den stora befolkningen gör också att de absoluta talen ser skrämmande ut då siffrorna påverkas av hur många som bor i landet. Ser man istället till fall per capita blir 10 personer på 100 000 smittade i Indien, medan vi i Sverige ligger på 63 personer på 100 000 enligt statistiksajten Our World in Data.

Indien är också en av världens största vaccinproducenter och hittills går vaccineringen i en rasade fart. Något som kan få konsekvenser då den ökade efterfrågan i landet kan försena leveranser till andra delar av världen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget