Ikea fortsätter köpa in trä från Ryssland

Trots löftet om att stoppa affärerna med Ryssland efter invasionen av Ukraina har Ikea inte slutat köpa in ryskt trä. Personal på Ikea är dåligt informerade och förvånade.

Ikea fortsätter handeln med Ryssland
Ikea fortsätter handeln med Ryssland

Det var i början av mars som Ikea gick ut med att de skulle pausa all import och export från Ryssland i samband med kriget mot Ukraina. Beslutet blev omskrivet och hyllat även i utländska tidningar. Nu framgår det att löftet inte har fullföljts. Senare samma månad kan man se i dokument att Ikea planerar att minska inköp av ryskt trä med cirka 85 procent, rapporterar Aftonbladet. En ordentlig nedskärning - men inte den paus som utlovats.

”Vi har dragit ner extremt mycket och minskat vår ”dependency” på Ryssland. Det är vår inriktning. Men vi stängde inte allt på en gång”, säger Robert Olsson, utvecklingschef inköp på Ikea, till Aftonbladet.

Marcus Lundström har nyligen slutat på Ikea efter att ha vart anställd som butiksbiträde i åtta år. Vad han vet har han och de andra anställda inte fått någon information kring att handeln med Ryssland har fortsatt.

– Det har jag inte hört något om, men jag hade gärna velat bli informerad. Man hade verkligen velat veta hur Ikea tänker kring det här, säger Marcus.

Det som står idag på Ikeas hemsida är ”Inter IKEA koncernen pausar all export och import till och från Ryssland och Belarus”, vilket inte stämmer överens med verkligheten. Läget har pratat med Ikeas pressekreterare som säger att de jobbar med ärendet nu, och att han antar att ny korrekt information är på väg upp på hemsidan.

Även om de anställda på Ikea inte har stenkoll på var allt material kommer ifrån är detta en unik situation som Marcus Lundström tycker man kunde ha diskuterat med sina anställda, och det är han inte ensam om.

”Det känns konstigt och inte alls bra att vi stödjer Putin genom att inte avbryta den här handeln”, säger en anonym anställd till Aftonbladet.

På frågan om varför de inte pausat all handel med Ryssland direkt svarar Robert Olsson Aftonbladet: ”Alltså, våra egna produktionsenheter har helt stoppat, sedan har vissa av våra leverantörer fortsatt att köpa lite virke, för de måste ju hitta nya leverantörskedjor. Vi får ju inte ta död på våra leverantörer...”.

Ingen uppdatering syns på Ikeas hemsida ännu.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget