Identitetssökande konst ställs ut under Stockholm Pride

Igår öppnade konstnärerna Anna Shen och Rosel Jackson Stern dörrarna till utställningen “How do you spell home?” på Lava, Kulturhusets rum för ung kultur. Utställningen är en del av Lavas Pride-firande och berör frågor som: vad är ett hem och hur finner man sin identitet?

Anna Shen framför sitt verk ”Untitled 2022”.
Anna Shen framför sitt verk ”Untitled 2022”.

Anna Shen föddes 1999 i Kina och hittades övergiven, bara två dagar gammal. Genom konsten utforskar hen sin egen queera identitet – vad hände egentligen mellan namnbytet; från Shen Hong Yue till Anna Andersson.

Verket ”The Eternal Quest of Belongingness” av Anna Shen.
Verket ”The Eternal Quest of Belongingness” av Anna Shen.

Hur kommer det sig att du började skapa?

– Det är egentligen lite av en slump. Jag gick en keramikkurs med mamma, och fastnade verkligen för konstformen. Läraren uppmuntrade mig att söka till konstskola och så blev det!

Anna Shen kom in på keramiklinjen vid Nyckelvikens konstskola. Det kändes självklart med en gång, att uttrycka sig genom konsten, berättar hen.

– Jag skapar konst mest för min egen skull. Genom konsten försöker jag få svar på alla de frågor jag har.

Vad är det för typ av frågor?

– Som queer och rasifierad så finns det så mycket att fråga! Men framför allt söker jag svar om min identitet. Vem är jag? Att skapa konst hjälper mig komma närmare svaren.

”Certificate of Abandoned Baby” av Anna Shen. Konstnärens gestaltning av hur hon som spädbarn hittades övergiven.
”Certificate of Abandoned Baby” av Anna Shen. Konstnärens gestaltning av hur hon som spädbarn hittades övergiven.

Vi är ju mitt i Stockholms Pridevecka, vad betyder Pride för dig?

– Mycket. Genom Pride får vi tillfälle att visa att vi inte bara är det ni ser på nyheterna, vi är så mycket mer! Dessutom instiftas nu transfobiska lagar på många ställen i världen, så Pride är enormt viktigt för att uppmärksamma och visa att vi kan göra vad vi vill.

Finns det något du vill säga till unga läsare som känner sig lite vilsna i världen?

– You’re trans enough! Gör din grej! Men också – communityt! Det finns alltid där och stöttar, det är communityt som gör att man orkar fortsätta.

Rosel Jackson Stern framför sina verk.
Rosel Jackson Stern framför sina verk.

Den andra utställande konstnären Rosel Jackson Stern, har upplevt ett ”mellanförsskap” under hela sin uppväxt i Stockholm som afrosvensk. Nu har hen hittat hem i sin konst.

Hur kommer det sig att du ställer ut din konst idag?

– Jag har alltid haft det skapande inom mig, men i tonåren trodde jag att jag behövde ha ett ”seriöst jobb”, Rosel skrattar. Jag trodde att jag behövde vara en ”ordentlig människa”. Så jag började plugga stadsvetenskap i Storbritannien och glömde liksom bort skapandet lite, säger Rosel.

Men under corona-pandemin hittade Rosel tillbaka till konsten.

– Pandemin frigjorde så mycket tid, så jag fick en kickstart. Jag började skapa igen och fick utveckla min konst. Jag fick kontakt med mitt spirituella liv. Varje målning har kommit ur en dialog med inre röster som vägleder mig. Man kan säga att verken lever sina egna liv.

”Verken lever sina egna liv”, säger Rosel Jackson Stern.
”Verken lever sina egna liv”, säger Rosel Jackson Stern.

Under en kortvarig tid på konstskola insåg Rosel Jackson Stern att det var afrofuturistisk konst hen ville skapa, det är även så Rosel benämner de utställda verken.

Vad betyder det för dig att ställa ut dina verk under Pride?

– Som ickebinär person betyder det så mycket. Prideveckan är till för oss, vi får fira våra identiteter. Det känns fint att ställa ut mina verk på en plats för unga personer, som Lava. Jag får möta många unga, ställa och svara på frågor. Jag vill visa dem att det verkligen går att jobba med konst!

Trodde du inte att det var möjligt att jobba med konst tidigare?

– Nej, jag tänkte att det var omöjligt att göra det som som queer eller afrosvensk. Brist på representation och samhället vi lever i, gjorde att hindren kändes för många.

Men här står du nu!

– Ja, nu händer det! Det känns så fint att få göra det här. Jag får nypa mig i armen lite för att förstå att det är sant!

Utställningen pågår fram till den 26e augusti, på Lava, Kulturhuset i Stockholm.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget