Idag blir den sista smörtuben fylld

Östersund förlorar sin roll som messmörets huvudstad. Idag fylls de sista paketen innan produktionen flyttar till Haninge.

Messmör på tub
Messmör på tub

Det kända smörgåspålägget messmör har smetats på många mackor sedan 1930-talet. Smöret har sitt ursprung från Jämtland och Östersund ses som messmörets huvudstad. I dag fylls de sista förpacknignarna innan produktionen flyttar ifrån Jämtland ner till Haninge, i Stockholm.

Foodmark AB, som äger mejeriföretaget Fjällbrynt, säger att de inte längre kan vara kvar på området som ägs av Arla då. Utöver messmöret tillverkar Fjälbrynt också en mängd olika sorters mjukost.

– Messmöret gör inga hisnande överskott, men det bär sig och vi fortsätter satsa och vill vidareutveckla varumärket, säger Foodmarks vd Andreas Millbourn till Östersunds-Posten.

Redan 2015 rapporterade P4 Jämtland om smörets framtid, att produktionen skulle flytta väckte känslor bland invånarna i Östersund.

– Det tycker jag är jättesynd. Jag äter messmör. Det är ett gammalt hantverk så det är väldigt synd. Jag vill ha det kvar det hör hemma här, säger Elisabeth Elmroth till P4 Jämtland 2015.

I inslaget berättar Lars Dalsgaard, produktionschefen för Arla Foods att Arla vill ha mer frihet över att kunna styra verksamheten vid sitt mejeri i Östersund och därför

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget