Idag är det mors dag - så firar vi!

“Vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen”. Så lydde instruktionerna för hur mamma skulle firas på mors dag på 1920-talet. Men hur ser det ut idag?

Idag är det mors dag! I Sverige firas mammorna alltid den sista söndagen i maj. Jämfört med många andra länder är det ganska sent på året. En av anledningarna är att blomstertiden här uppe i norr börjar lite senare. I slutet av maj finns det helt enkelt fler blommor att plocka och ge till mammorna runt om i landet.

Och tur är väl det. Blommor är nämligen den vanligaste presenten på mors dag, enligt en konsumentundersökning från 2020. Att bjuda på middag eller ge choklad är också vanliga sätt att uppmärksamma mamma på.

Rudolf Eriksson, 13, och Hugo Gillberg, 13, från Rimbo har köpt röda rosor till sina mammor idag.

– Jag tycker att det är bra att mamma får en egen dag, att man uppskattar henne lite extra, säger Hugo.

– Idag ska vi vara extra snälla och så har vi ju blommorna också, säger Rudolf.

Rudolf och Hugo har koll på den populäraste presenten.
Rudolf och Hugo har koll på den populäraste presenten.

Mors dag kommer ursprungligen från USA, där den blev en officiell högtid år 1914. Till Sverige kom firandet år 1919 på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg. Året därpå gav hon även ut ett häfte med tydliga instruktioner om hur dagen skulle uppmärksammas. Där stod bland annat att svenska flaggan skulle hissas hemma, att mamma skulle hälsas med sång av barnen på morgonen, och att hon skulle få “frihet och vila från allt hushållsarbete den dagen”.

Om mammorna själva får bestämma är det dock middag som gäller idag. Det visar en konsumentundersökning från förra året, där 32% av de tillfrågade svarade att önskepresenten var att bli bjuden på middag.

Grattis alla mammor!

Ämnen i artikeln
Mer från Läget