ICA mår bra...eller?

Att få svar på ifall ICA som företag mår bra eller inte är långt ifrån enkelt. För vissa butiker blomstrar verksamheten under coronaepidemin, medan andra har tappat en stor del av sin omsättning.

Längs med Abrahamsbergsvägen, den kanske mest trafikerade vägen i hela Abrahamsberg, ligger ett ICA Nära. Bygganden är i brunt tegel med två våningar. Övervåningen är bostäder och undervåningen tillhör ICA Nära. Ute på trottoaren får alla prata lite högre än vanligt för att överrösta tutandet och motorerna. Mittemot befinner sig ett litet torg med en kiosk och Abrahamsbergs tunnelbanestation. Cykelstället utanför är alltid fullt. Strax innan ingången till ICA Nära sitter alltid samma kvinna med sin McDonald-kopp och tigger pengar. Ansiktsmasken är på. Här prioriteras hälsan före ett empatisökande ansiktsuttryck.

Precis som alla andra butiker har ICA:s påverkats enormt av coronakrisen och epidemin. 20-åriga Fatma Nasser jobbar i butiken vid Abrahamsberg. Hon har arbetat där sedan flera år tillbaka och jobbar där än idag. Det innebär att hon jobbat i butiken samtidigt som företaget ICA har vidtagit åtgärder för att förhindra en fortsatt spridning av viruset under tiden verksamheten behövs hålla igång.

— Vi har satt upp flygblad och klistrat fast stora klistermärken på golven på många ställen i butiken. På de står det tydliga instruktioner som ska påminna alla att ta ansvar med att hålla avstånd från varandra, säger Nasser.

ICA är en grossistverksamhet och ett jättestort försäljningsföretag med 1350 butiker i landet. Det är det enda företaget som täcker Sveriges samtliga kommuner. 58-årige Hans Harry Lundgren är en ICA-handlare och köpman. Även han bekräftar det Nasser har berättat. Alla butiker har vidtagit de enkla åtgärder likt många andra butiker, till exempel att sätta upp flygblad med instruktioner. Lundgren berättar därefter att alla butiker står inför unika problem under epidemin och därför krävs olika åtgärder för att lösa dem rent administrativt. Han ger därför fler exempel på hur situationen ser ut för ICA på Karlaplan, en av de butikerna han äger:

— Vi har samma numerär på personal som tidigare. Däremot har vi minskat kundantalet drastiskt. Det har verkligen rasat i botten. Det innebär att vi får jobba fyra gånger så mycket för varje såld krona, säger Lundgren.

Lundgren menar att man täckt upp det minskande kundantalet genom att ta emot telefon-och mailorder dels för avhämtning och dels för hemleverans. Det är anledningen till att det krävs mer arbete för varje såld krona. Det krävs fler arbetsmoment än tidigare.

Alla 1350 butikerna i Sverige har väldigt skilda situationer och utfall under epidemin. De flesta ICA-butikerna ute i landet har vidtagit likande åtgärder för att försöka förhindra smittspridningen och samtidigt driva en framgångsrik butik rent ekonomiskt. Däremot lyckas inte alla butiker behålla sin omsättning. Lundgren menar att det är viktigt att skilja på namnet ICA och din lokala butik. ICA-butikernas ekonomiska status skiljer sig kraftigt åt. Rullgardinen gick plötsligt ner för många butiker, medan andra har skördat guld.

— Jag har kollegor, dels på Sergels Torg, som redan tappat 90% av sin omsättning eftersom det är så få i staden. Jag har dessutom gränshandelskollegor som också har tappat upp till 90% av sin omsättning också eftersom resandet har minskat drastsikt. För vissa har det gått skitbra för, andra har det gått katastrof-illa för och för andra rullar det på som vanligt.

Gåendes mot tunnelbanan, på väg hem efter sin arbetsdag, går en äldre dam förbi Nasser. Båda nickar hälsandes lite försiktigt samtidigt som avståndet hålls.

— Den här perioden har varit väldigt sorglig eftersom många i riskgruppen har blivit utan viktiga varor, bland annat toalettpapper och handsprit. Vi hade slut på några produkter flera dagar i sträck, säger Nasser.

Ingen handskakning sker. Även denna gång skils man åt med en enkel nickning. ICA Näras framtid i Abrahamsberg tillsammans med alla andra ICA-butiker i ladet är ovis, precis som epidemin och viruset själv.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget