I kris och krig - idag firas Europadagen

Idag, den nionde maj, är det Europadagen och den firas på Kulturhuset i Stockholm. Agendan är Europas framtid även om dagen i år färgas av kriget i Ukraina. Framtiden förutspås innehålla fler kriser som kommer sätta EU:s samarbete på sin spets.

Paneldebatt med Hans Dahlgren, Karin Karlsbro, Noura Berrouba, Etienne de Gonneville och Christian Danielsson
Paneldebatt med Hans Dahlgren, Karin Karlsbro, Noura Berrouba, Etienne de Gonneville och Christian Danielsson

Temat för dagen är Europa i en ny tid. Spåret av pandemin och kriget i Ukraina har gjort att EU har blivit vana vid krishantering och EU-ministern, Hans Dahlgren, förutspår under paneldebatten att krishanteringen kommer fortsätta. Han lyfter framtida utmaningar som klimatkrisen och bakåtgående demokrati.

– Det här kriget och coronapandemin har gjort EU till en starkare kraft, säger Hans Dahlgren.

Lina Ny och William Östensen
Lina Ny och William Östensen

I publikhavet sitter ett gäng ungdomar. Lina Ny, 16 år, och William Östensen, 17 år, är båda delaktiga i ambassadörskolprogrammet, ett initiativ från EU för att få fler ungdomar att bry sig om EU.

– Det är viktigt att allas åsikter ska höras, menar William.

Dagen till ära har EU diskuterat tunga ämnen såsom klimatkrisen, gränsöverstigande brottslighet och bakåtgående demokrati. Lina tycker att klimatet är den viktigaste frågan för unga men speciellt för EU eftersom de har en så stor påverkan på världen. När Lina får frågan om vad EU betyder för henne är svaret solklart.

– Solidaritet, säger Lina.

Solidaritet är det övergripande temat för dagen. Vid ingången till Kulturhuset i Stockholm kan man fotografera sig själv och tagga bilden med hashtaggen #StandWithUkraine. Något Hans Dahlgren ser till att göra innan han springer iväg. På väggen mitt emot scenen uppmanas alla av moderatorerna, diskussionsledarna, att skriva meddelanden om just solidaritet.

Under Europadagen delas även priset ut för årets Europé. I år hyllas Alesia Rudnik, som är ordförande för civilsamhällesorganisationen Sveriges Belarusier. Organisationen kämpar för ett demokratisk Belarus, något Juryn vill utmärka då Belarus idag är en diktatur och hjälper Ryssland i invasionen i Ukraina.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget