Hyresrabatt till hårt drabbade företag

Coronadrabbade hyresgäster har nu möjlighet att få hyresrabatt. Regeringen beslutade idag att öka statliga fastighetsägarens räntekontokredit med 100 miljoner kronor till 300 miljoner kronor.

Per Bolund (MP), finansmarknads- och bostadsminister.
Per Bolund (MP), finansmarknads- och bostadsminister.

När intäkterna fallerar har många företag svårt att betala hyran för sina lokaler. Värst drabbade är de inom hotell- och restaurangbranchen, tillsammans med delar av handeln.

I torsdags bestämde regeringen att öka den statliga fastighetsägarens räntekontokredit.

– Det ger en möjlighet för dem att kunna vara generösa i de förhandlingar som nu sker mellan hyresgäst och hyresvärd, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) till TT.

Men rabatten kan inte delas ut hur som helst. Kravet är att hyresvärden ska minska hyran för att staten sedan ska gå in och betala halva hyressänkningen. Hittills har det visat sig svårt för företag att förhandla ned sina hyror, men Per Bolund understryker regeringens ambition att man ska använda hyresstödet.

– Jag ser inte att någon part tjänar på att man gör sig av med hyresgäster som inte klarar av ekonomin, då får man ju ett intäktstapp, säger han.

Varje förfrågan om hyreslättnad kommer att vara ett affärsmässigt beslut och verkets vanliga regler och bedömningar kommer att gälla. Utfallet blir att endast de med störst behov kommer att beviljas stöd.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget