Hur du undviker skador på sommarjobbet

Över 1 100 arbetsolyckor som rapporterats de senaste fem åren har resulterat i sjukskrivning för unga sommarjobbare. Det visar ny statistik från Arbetsmiljöverket. Läget frågar arbetsmiljöverket om tips för att undvika skador på sommarjobbet.

Unga är överrepresenterade när det gäller arbetsskador.
Unga är överrepresenterade när det gäller arbetsskador.

Runt 200 arbetsolyckor anmäls varje år av unga sommarjobbare. Förra sommaren var det 251 anmälda arbetsolyckor, där 135 unga män och 116 unga kvinnor skadades så allvarligt att de blev sjukskrivna. Det visar Arbetsmiljöverkets statistik över anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro bland 14-19-åringar under juni, juli och augusti.

– Det man ser att är att unga är överrepresenterade när det gäller arbetsskador, säger Kristian Hansson, sakkunnig på arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverkets förebyggande arbete handlar i huvudsak om att sprida information om hur man går tillväga på sin arbetsplats. Varje sommar leder arbetsmiljöverket även en inspektionsinsats där inspektörer ser över arbetsplatserna där unga jobbar. Inspektionsinsatserna är till för att se över arbetstider och risker på arbetsplatser.

Vad kan du göra för att minska risken att skada dig?

Som sommarjobbare med lite arbetserfarenhet finns det flera saker att ha i åtanke. För det första är det viktigt att var uppmärksam och följa de instruktioner som finns på ens arbetsplats, och känner du dig osäker på instruktionerna? Fråga!

– Det är väldigt viktigt att man vågar fråga om man känner sig osäker. Ställ många frågor och våga fråga, säger Kristian Hansson.

Ytterligare en sak som är viktig är att man vågar säga till om man känner att något känns otryggt, för tungt eller för farligt. Det är en arbetsgivares jobb att se till att du kan känna dig trygg i ditt arbete. I de flesta fallen är det bästa att vara uppriktig med din arbetsgivare om du känner dig osäker med en arbetssyssla så att de kan åtgärda problemet.

Vad din arbetsgivare ska ge dig som sommarjobbar

När det kommer till vad ens arbetsgivare ska erbjuda så är en bra introduktion oerhört viktigt berättar Kristian Hansson. Som sommarjobbare kanske man inte har någon tidigare arbetserfarenhet, då är det desto viktigare att din arbetsgivare ser till att det inte finns några frågetecken gällande din arbetsuppgift.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget