Hunden är utsatt under sommaren

Det finns saker att tänka på om du har hund och sommaren är här. Sommaren är härlig men kan också vara farlig för hunden – med varma bilar, giftiga alger och besvärliga kryp.

hundar . Foto: Johan Nilsson/TT

Det gäller att ha koll på hundens hud, päls och allmänna mående eftersom det finns både huggormar och fästingar som kan drabba hunden. Vid ormbett är ett akut veterinärbesök alltid att rekommendera. Ett bett från just huggorm kan innebära skada på bland annat njurar och hjärta, därför är det viktigt att se till att hunden håller sig stilla så att giftet inte sprids så snabbt i kroppen.

Undersök också hundens päls dagligen, för att upptäcka eventuella fästingar i tid. Smittorisken för bland annat borrelia finns, med symtom som feber och trötthet. För fästingar finns både vaccination och medel på apotek.

Andra kryp kan också ställa till det, som ett stick från en ilsken geting, men det är ofta inte farligt såvida hunden inte sticks i halsen. Att hunden slickar på en padda är heller inte bra eftersom paddorna kan vara giftiga.

Tänk på att inte lämna hunden i bilen varma sommardagar, om du måste det så dra ner rutorna ordentligt, så att luften cirkulerar men lämna inte hunden mer än absolut nödvändigast.

Annat kan vara om hunden ska bada, tänk då på att kontrollera så vattnet inte är fullt av alger. Ett vatten med algblomning kan orsaka en förgiftning som i värsta falla kan leda till döden.

Källa: Evidensia, Svenska Kennelklubben och Agria djurförsäkring, Giftinformationscentralen och Statens veterinärmedicinska anstalt

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget