HRW och Amnesty International: etnisk rensning

En rapport från Humans Rights Watch (HRW) och Amnesty International innehåller över 400 vittnesmål från Etiopien som visar på brott mot mänskligheten.

 Demonstration den 27 januari mot inbördeskriget i Tigray, Etiopien, i Stockholm
Demonstration den 27 januari mot inbördeskriget i Tigray, Etiopien, i Stockholm

Humans Rights Watch (HRW) och Amnesty International har nu gått ut med att attackerna i Etiopien kan likställas med en etnisk rensning, rapporterar TT.

– Sedan november 2020 har amhariska tjänstemän och säkerhetsstyrkor deltagit i en skoningslös insats av etnisk rensning i syfte att driva iväg tigreaner i västra Tigray från deras hem. Etiopiska myndigheter har ihärdigt förnekat den fruktansvärda vidden av brotten som begåtts och misslyckats flagrant med att hantera dem, säger Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch till Amnesty International.

På Amnesty Internationals hemsida uppmanas nu den etiopiska regeringen till att stoppa de ansvarigas attacker och ställa dem till svars. De vill också att den etiopiska regeringen ska öppna upp för humanitära aktörer att få tillgång till de drabbade områdena.

Enligt en gemensam rapport från Humans Rights Watch (HRW) och Amnesty International har de konstaterat att övergreppen mot tigreanerna är brott mot mänskligheten samt krigsbrott.

Rapporten baseras bland annat på drygt 400 människors vittnesmål av attackerna, uppger Amnesty International.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget