Hon såg kaoset på Alexanderplatz i Berlin – “Polisen blockerade alla utgångar, det var helt bisarrt”

På ena sidan av glasdörrarna står Nataliya Khodan och hennes kollegor.

På andra sidan kastar demonstranter flaskor mot kravallpoliser som svarar med pepparspray när demonstrationen på över 1000 personer urartar.

– Det var Berlins lägsta punkt under mina sex år här.

Över 1200 personer samlas den 9 maj för att demonstrera på Alexanderplatz i Berlin trots att folksamlingar på över 50 personer är otillåtna. En man syns högst upp på fontänen hållandes  ett plakat.
Över 1200 personer samlas den 9 maj för att demonstrera på Alexanderplatz i Berlin trots att folksamlingar på över 50 personer är otillåtna. En man syns högst upp på fontänen hållandes ett plakat.

Lördagen den 9 maj kommer Nataliya Khodan till sitt jobb på en klädbutik i ett stort köpcentrum vid Alexanderplatz i Berlin. Butikerna har bara varit öppna i två dagar efter en nästan sju veckor lång lock down av den tyska huvudstaden. Alla som vistas inne i köpcentrumet, anställda och kunder, måste bära ansiktsmask. Ändå står plötsligt en man i butiken som Nataliya Khodan jobbar i, omaskerad.

– Jag gick fram och sa att han behöver ha en mask på sig men han tittade bara på mig och sa ”det behöver jag inte alls”. Han vägrade, berättar hon.

Mannen försvinner ut på torget när hon ringer efter väktare. Där ute står nu ett tiotal polispikéer, och kravallpoliser med hundar väller ut på torget där en folksamling på över 1000 personer har dykt upp.

– De kom från ingenstans, jag förstår inte hur så många kunde samlas så fort, säger Darren Dullaghan som också jobbar i butiken den dagen.

– Jag skickade bilder på det som hände till flera vänner och alla var helt chockade att det här händer här i Berlin, säger Nataliya Khodan.
– Jag skickade bilder på det som hände till flera vänner och alla var helt chockade att det här händer här i Berlin, säger Nataliya Khodan.

Kräver frihet

Demonstranterna protesterar mot restriktionerna som regeringen infört för att stoppa smittspridningen av coronaviruset. Flera personer har klättrat upp på den stora fontänen i mitten av torget. En av dem håller i ett plakat där ”frihet” står skrivet, en annan i den tyska flaggan.

– Trycket blev för stort, vi var tvungna att stänga butikens egen entré. Vi stod bakom glaset och stirrade på alla dessa människor. Att samlas 1000 personer mitt i en pandemi, det är bara helt galet, säger Nataliya Khodan.

Våldsamheterna är som värst i den andra änden av torget; där kastar demonstranter flaskor mot polisen som svarar med pepparspray. Filmer och bilder som tas av journalister och demonstranter själva visar hur folk trycks ned på marken. Den tyska nyhetstidningen Der Tagesspiegel rapporterar att 86 personer blir gripna på plats. De kallar det hela för en aggressiv anti-corona-demonstration.

– Man hör ju hur idiotiskt det är! Det går inte att demonstrera mot ett virus, säger Nataliya Khodan.

Oro för ny lock down

Efter ett par timmars tumult lyckas polisen skingra demonstranterna. Nataliya Khodan är osäker på hur framtiden kommer att se ut, om samhället kommer att fortsätta att öppnas upp eller om händelser som dessa kommer att få sjukdomsfallen att öka och motverka att livet går tillbaka till normalt.

– Det går bara inte ihop. De demonstrerar mot att ha masken, mot restriktionerna, men det de inte verkar förstå är att när de står där allihopa utan mask och utan att ta hänsyn kommer vi behöva leva såhär ännu längre.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget