Högerextremistisk konstnär åtalas

Ännu ett åtal för hets mot folkgrupp väcks mot en konstnär i Göteborg. Han ska ha ofredat en synagoga med kontroversiellt ”konstverk”.

Synagogan i Göteborg
Synagogan i Göteborg

En känd konstnär i Göteborg åtalas för hets mot folkgrupp. Det är inte första gången konstnären åtalas, som är känd högerextremist. Han ska ha lagt en burk utanför synagogan med texten Zyklon-B, som är namnet på cyaniden som användes till massmorden under förintelsen.

Anser inte att det är hatbrott

Konstnären erkänner i förhör till att ha placerat burken utanför synagogan, men anser inte att det är ett hatbrott. I intervju med DN jämför konstnären sin handling med koranbränningar och beklagar sig att det hanteras annorlunda. Han yrkar på den konstnärliga friheten att göra “installationer”. Tidigare har konstnären varit i hett vatten för att ha ritat hakkors och heilat.

Historien upprepar sig

Användandet av namnet Zyklon-B har tidigare lett till domar, enligt tidningen Expo. Det innebär att det finns en praxis att konstnären också kommer dömas. För nio år sedan dömdes konstnären till fängelsestraff, då också för hets mot folkgrupp. Konstnären står också inför ett åtal om olaga hot, eftersom det kunde uppfattas som att den äkta giftgasen Zyklon-B placerats utanför synagogan.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget