Hissen stannar på femte våningen. Med öppen planlösning och utsikt över innerstadens takåsar berättar gotlänningen Herman Wahlgren, 20, att han trivs bra i lägenheten i sin nya hemstad. Med bara ett stenkast till Humlegården gör sig stadspulsen påmind även innanför lägenhetens väggar.
Det är i köket som Herman brukar spela in sina TikTok-videor. På bardisken, som vetter mot soffan i vardagsrummet, står flera flaskor. De flesta har en droppkork, likt flaskorna på restaurang. Nära till hands står också Hermans bronsfärgade shaker. Den gästspelar inte bara på Hermans TikTok-kanal. Man skulle kunna säga att den, tillsammans med Herman själv, spelar huvudrollen.
– Att jag skulle ha min egna bardisk med allt vad det innebär var självklart, säger Herman Wahlgren och pillar med flaskorna framför sig.
När coronaviruset slog till mot Sverige och Gotland var Herman i sluttampen av sin treåriga gymnasieutbildning på Wisbygymnasiet. Häng med klasskompisarna i skolan byttes snabbt ut mot ensam distansundervisning. Många planer för den blivande studenten ställdes in eller sköts på framtiden. Någonstans i all besvikelse bestämde sig Herman för att ge appen TikTok ett försök. Om än ett skämtsamt sådant.
– Jag filmade ihop en video där jag var jättedryg verkligen. I videon dömde jag ut folk totalt efter vilken drink de beställde i baren. På skämt skickade jag videon till mina kompisar och frågade om jag skulle lägga ut, vilket de tyckte att jag skulle göra, berättar han.
Sagt och gjort. I mars 2020 publicerade Herman sin första video med titeln: "Hur bartendern dömer dig efter vad du beställer i baren".
– Det är jätteytligt men jag vet ofta vad en person ska beställa redan innan de har sagt det. En riktig arbetsskada, men där föddes idén till min första video.
Vad som började som ett skämt på TikTok har nu övergått i något mycket större. Från att inte ta något ansvar över vad han publicerar på sociala medier har Herman nu förstått att det spelar roll vilket budskap han sänder ut till sina följare. Eftersom många av följarna är under 18 år och det förekommer alkohol i kanalerna, tänker han efter både en och två gånger innan han klickar på "publicera".
– Det är viktigt för mig dels att visa att man kan ha kul utan alkohol, dels att man kan göra riktigt bra alkoholfria drinkar. Det viktigaste är att det smakar gott, du ska inte bry dig om att bli berusad, framför allt inte om du är under 18. Det är jätteviktigt för mig att förmedla, säger han.
I dag blandar Herman både alkoholfria och alkoholhaltiga drinkar på sin TikTok-kanal. Han betonar vikten av att innehållet ska vara lämpligt både för personer under 18 år men också för personer från 18-24 år. De två främsta målgrupperna bland hans tittare.
Debutvideon blev viral nästan direkt och i dag är det över 200 000 användare som har tittat på den. I kommentarsfältet bedöms videon av vissa som "mitt i prick" medan andra bara uppfattar Herman som dryg och dömande.
– Det fick mig att tänka att 'oj, uppfattas jag verkligen sådär', det är därför jag har försökt lämna det dryga. Jag vill verkligen inte uppfattas så.
Alla videor som Herman publicerat sedan debuten har nått tusentals användare, vissa videor har visats närmare en miljon gånger. Första gången Herman blev igenkänd på stan beskriver han som en märklig upplevelse. Bartendern beskriver luften som "vårljummen". Klockan var närmare midnatt men han hade inga planer på att gå hem. Kompisgänget med den nyblivna TikTokaren i spetsen tog sikte mot en bar i Visby innerstad. När de slagit sig ned vid bordet var det någon som petade honom i ryggen. Där stod tre, för Herman helt okända personer. De berättade att de följer honom på TikTok.
– Jag kopplade inte alls varför de ville ta bild med mig. Fortfarande i dag är det helt surrealistiskt men också jätteroligt när det händer.
Bartenderns huvudfokus är mixologi och intresset för smaker. Det har det alltid varit. Från början var det ett stort matlagningsintresse som med åldern övergick till intresset för drinkar. Herman har insett att det går att göra karriär som bartender, något han ser på med nyfikna ögon.
– Mitt mål är att bli bäst i Sverige, det är väldigt högt siktat såklart, men jag tror inte att jag kommer vara riktigt nöjd förrän jag är där. Jag är verkligen glad att jag kan och vågar säga det.