Hemlig chatt i fokus på gängrättegång

I rättegången mot Vårbynätverket visas bilder upp från kidnappningen av en känd svensk rappare. Också de kommer från den krypterade chatt gänget använt sig av.

Polisbilar utanför Stockholms tingsrätt.
Polisbilar utanför Stockholms tingsrätt.

Klockan nio i torsdags startade den andra dagen av rättegången mot Vårbynätverket. 30 personer är åtalade. Mord, kidnappning och vapeninnehav är bara några av de misstänkta brotten.

Gänget har kommunicerat med särskilda telefoner via en krypterad funktion som heter Encrochat. Förra året knäcktes chattens kod i ett internationellt polissamarbete. Svensk polis fick då tillgång till information som användarna trodde var hemlig. Nu är den informationen en stor del av bevisningen i målet.

Advokaterna till de åtalade menar att den avlyssnade Encrochat inte borde få användas som bevis då det strider mot svensk lag. Tingsrätten har dock beslutat att tillåta användningen.

— Det känns som att de redan har en bestämd åsikt och det känns orättvist. Jag tycker att en rättegång borde vara objektiv, säger en anhörig till några av de åtalade om tingsrättens beslut.

Under torsdagsförmiddagen la åklagaren fram bevis för att visa hur de åtalade är kopplade till användarna på Encrochat. Bland annat presenterades två bilder tagna förra våren under kidnappningen av en känd svensk 17-årig rappare som bevis. Bilderna hade skickats runt mellan olika användare på Encrochat.

På den ena bilden sitter rapparen ner och en maskerad person ser ut att hålla upp hans huvud. Rapparen blöder från näsan och den maskerade personen håller en kniv mot hans hals. Åklagaren menar att personen på bilden är bror till nätverkets 32-årige ledare och själv högt uppsatt inom nätverket.

Under eftermiddagen började advokaterna presentera det de anser är svagheter i bevisen. Enligt de är kopplingarna som åklagaren gör mellan användare på Encrochat och de åtalade osäkra. Och menar därför att det inte går att veta vem de olika aliasen tillhör.

Samtliga av de åtalade nekar till brott.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget