Hembränt-epidemi skördar många offer i Indonesien

Förgiftad sprit är ett återkommande problem i Indonesien.
Förgiftad sprit är ett återkommande problem i Indonesien.

Hembränd sprit utspädd med bland annat myggmedel, hostmedicin och ren alkohol är ett allvarligt problem i Indonesien. De senaste veckorna har 97 personer omkommit och 160 personer vårdas på sjukhus efter att ha blivit förgiftade.

Utanför de större semesterorterna i Indonesien är det hårda regler för alkohol som gäller. Höga skatter samt ett förbud mot försäljning av alkohol i matbutiker gör att många köper hembränt. Nu faller många offer för den förgiftade sprit som säljs på den svarta marknaden.

I nuläget har 17 personer gripits för att ha tillverkat eller sålt hembränt. Några av dem har erkänt att de har blandat i myggmedel, hostmedicin, ren alkohol och andra giftiga ämnen.

Indonesisk polis genomförde under dagen razzior på barer och hotell i området Tangerang utanför huvudstaden Jakarta. De är på jakt efter den förgiftade spriten för att undvika att fler dör. Tusentals flaskor rapporteras ha beslagtagits och förstörts.

Det är inte första gången som Indonesien ställs inför det här problemet. 2016 omkom 36 personer efter att ha druckit förgiftad sprit på ön Java.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget