Hem till Mars?

Skulle du vilja åka till mars? Kanske till och med bo där? Snart kan det vara möjligt. Åtminstone om du har pengar, mod och tålamod.

Länge har människan drömt om att utforska rymden. Kanske vill du själv ge dig ut i det okända, kanske har du alltid undrat hur varm solen egentligen är? Finns det aliens på riktigt?

Idag är det möjligt att skicka farkoster och raketer långt ut i universum, men drömmen om att själva sätta sin fot på andra planeter och himlakroppar än månen är ännu bara det, en dröm.

Men det är många som menar att det snart kan bli verklighet. I Nederländerna finns till exempel projektet Mars One, som lovat att sätta människor på mars år 2023, och uppfinnaren Elon Musks Tesla-bil befinner sig just nu i omloppsbana, på väg mot Mars. Dessa projekt har dock kritiserats för att vara oseriösa, och många statliga rymdmyndigheter menar att det inte är möjligt för dessa privata företag att ta sig till Mars med de resurserna man har nu.

Elon Musks Tesla-bil är påväg mot Mars just nu. I den sitter även en provdocka vid namn "Starman".
Elon Musks Tesla-bil är påväg mot Mars just nu. I den sitter även en provdocka vid namn "Starman".

Trots detta är det redan många som anmält sig till de mars-resor som är planerade under 2020-talet. Men priset för dessa resor är inte billigt. För att komma med på Elon Musks inplanerade Mars-resa, SpaceX, 2024 får du till exempel lägga ut 100 000 dollar, vilket motsvarar drygt 850 000 kr.

Planeten Mars är den fjärde planeten från solen, och är både stenig och kall. Ytan är täckt av stora gropar, så kallade kratrar, precis som månen. Samtidigt har planeten också vulkaner, dalgångar, stora slätter och istäcken vid polerna, precis som Jorden. Mars atmosfär är mycket tunnare än Jordens, och består till stor del av koldioxid. Strålningen på planeten är dessutom så hög att det i nuläget skulle vara omöjligt för människor att befinna sig där, även med dagens rymddräkter.

Exempel på hur framtidens samhällen kan komma att se ut om och när människan bosätter sig på Mars.
Exempel på hur framtidens samhällen kan komma att se ut om och när människan bosätter sig på Mars.

Nu funderar NASA, USAs myndighet för luft- och rymdfart, på att utforska Mars med hjälp av robotbin. Tanken är att man ska släppa av svärmar av små, flygande robotkryp, som ska få utforska planeten lättare än vad som hittills varit möjligt. "Bina" ska vara stora som humlor och flyga omkring i svärmar.

De nya robotbina ska samla in information från Mars.
De nya robotbina ska samla in information från Mars.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget