"Hem-aborter" blir allt vanligare

Foto: 	Lars Pehrson/SvD/TT

Ny statistik från Socialstyrelsen har visat att andelen aborter som genomförs tidigt fortsätter att öka. Att aborter slutförs i hemmet istället för på sjukhus blir också vanligare.

Strax under 37 000 aborter rapporterades i Sverige år 2017. 84 procent av dessa skedde före vecka 9 och hela 55 procent innan vecka 7. 1994 låg dessa siffror på 45 procent och 4 procent. Att aborter idag görs tidigare kan bero på de medicinska abortmetoder som infördes i början av 90-talet. Hela 93 procent av de aborter som rapporterats under 2017 genomfördes medicinskt, resterande 7 procent var kirurgiska.

- Medicinska aborter innebär ju att man slipper genomgå ett kirurgiskt ingrepp på sjukhus. Många kvinnor upplever den medicinska aborten som ett mer naturligt förlopp, säger Inga-Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen, till TT.

Statistiken från Socialstyrelsen har som sagt också visat att andelen aborter i hemmet ökar. Att göra abort i hemmet innebär att man påbörjar den på en mottagning med läkemedel, men att man två dagar senare tar en andra dos hemma. 2017 genomfördes 75 procent av alla aborter före vecka 9 i hemmet, 2014 låg siffran på 62 procent.

- Att avsluta aborten hemma passar förstås inte alla kvinnor, men vissa upplever sjukhus som en okänd och skrämmande miljö. Då kan det vara skönare att befinna sig hemma, där man känner sig tryggare och eventuellt även har sin partner närvarande.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget