När jag flyttade från Tyskland till Sverige för två år sedan fick jag tillgång till det speciella SFI-universumet där lukten av baklava samexisterar med mexikansk reggaeton och en kollektiv osäkerhet vad det gäller framtiden direkt. Det berodde på att jag är EU-medborgare. Johan Hjertberg har undervisat mig och många andra invandrare i sitt modersmål svenska i 10 år. Under dessa år har han träffat många väldigt olika människor från hela världen.
Hela världen i ett klassrum
– Jag behöver inte resa någonstans, jag går till jobbet och världen kommer till mitt klassrum, säger Johan Hjertberg.
Jag behöver inte resa någonstans, jag går till jobbet och världen kommer till mitt klassrum
Undervisning i svenska för Sveriges skull
Men inte alla människor får tillgång till SFI lika lätt som jag. De som flytt från det pågående kriget i Ukraina får uppehållstillstånd i Sverige men inte rätt till SFI. Det beror på att de räknas som massflyktingar enligt EU-lagen. Johan Hjertberg tycker att det är dåligt att de nyanlända ukrainska flyktingar inte får sitta i hans klassrum:
– Människor som kommer till Sverige på obestämd tid ska direkt ha tillgång till att lära sig svenska, för sin egen och för Sveriges skull. I en sådan situation när det kommer väldigt många människor samtidigt måste man kunna vara flexibel, man måste låta människor vara aktiva. De kan ju inte bara sitta och vänta.
Människor som kommer till Sverige på obestämt tid ska ha tillgång till att lära sig svenska för sin egen skull och för Sveriges skull direkt.
En trygg plats för alla människor
Johan Hjertberg upplever varje dag hur viktig språkundervisningen är för sina elever och deras integration i det svenska samhället.
– Just nu har jag sju elever från Ukraina som alla kom före kriget. Jag hade ett prov idag och en av mina ukrainska elever satt och somnade eftersom hon inte kan sova på nätterna. Hon kom inte regelbundet till klasserna tidigare men nu kommer hon varje dag och säger att hon känner sig trygg i skolan.
Jag hade ett prov idag och en av mina ukrainska elever satt och somnade eftersom hon inte kan sova på nätterna
ABF-skolan på Sveavägen har länge varit en trygg plats och nyckeln till en lyckad integration för elever oavsett var de kommer ifrån. Johan Hjertberg har pratat med några av sina elever som kom från Syrien 2015 och upplevde krig.
– De har etablerat sig i Sverige och vill vidare i livet. De kände sig välkomna och är tacksamma för det Sverige gjorde men de ser också skillnader i attityder till flyktingar från Ukraina och Syrien, säger han.
Ett klassrum där ukrainare och ryssar pluggar fridfullt ihop
När jag själv pluggade svenska vid SFI satt jag i ett klassrum tillsammans med elever från Ukraina, Ryssland, Kina, Syrien och många andra länder. Att läsa nyheter om krig känns paradoxalt när man har upplevt att en fridfull samvaro mellan många nationer i ett och samma klassrum är möjlig.
– Jag tänker på det hela tiden, jag har aldrig upplevt en obehaglig diskussion trots att det är en så stor blandning mellan eleverna. Den här blandningen är väldigt berikande. Den funkar så bra, säger Johan Hjertberg som hoppas på att han snart kan undervisa nyanlända flyktingar från Ukraina i ABF-skolan på Sveavägen.
Den här blandningen är väldigt berikande.