Hejar Brasilien på Ryssland i kriget?

I veckan besökte Rysslands utrikesminister president Lula da Silva i Brasília. Presidenten har sagt att Ukraina är lika skyldiga till kriget som Ryssland.

Journalisten Henrik Brandão Jönsson förklarar varför till Läget.

Brasiliens president Lula da Silva
Brasiliens president Lula da Silva

Brasiliens president Lula da Silva har hävdat att Ukraina är lika skyldiga till kriget som Ryssland är och har vägrat skicka vapen till Ukraina. Han har också sagt att Ukraina borde överväga att ge upp Krimhalvön, ett område som Ryssland tagit över.

Brasilienkorrespondenten Henrik Brandão Jönsson förklarar varför till Läget.

Journalisten och Brasilienkorrespondenten Henrik Brandão Jönsson
Journalisten och Brasilienkorrespondenten Henrik Brandão Jönsson

Hejar Brasilien på Ryssland i kriget?

– Brasilien stöttar inte Ryssland i kriget. Men president Lula da Silva har flera gånger upprepat Rysslands propaganda och menar att Ukraina har provocerat fram kriget eftersom Ukraina ville gå med i NATO.

Lula da Silva anser att Brasilien är lämpliga att styra fredssamtal.

– USA och Europa har tydligt valt sida och har skickat vapen till Ukraina, vilket inte Brasilien har gjort. Därför menar Lula da Silva att Brasilien, tillsammans med Kina och Indien, är mer lämpade att föra fredssamtal.

Men Ryssland kommer inte gå med på att sluta fred utan att vinna något.

– Lula da Silva är naiv när han säger att Ryssland ska få behålla Krimhalvön. Han skulle exempelvis aldrig själv gå med på att ge en del av södra Brasilien till Argentina.

En anledning är att Lula da Silva är trött på att världsordningen styrs av USA och Europa - trots att de endast utför 10 % av jordens befolkning.

– Han vill i stället se flera maktcentrum, varav ett är Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, som tillsammans utgör 42 % av jordens befolkning.

Håller Brasiliens invånare med?

– I Brasilien finns inte samma Rysskräck som i västvärlden, där finns det i stället USA-skräck. Det beror på USA:s stöttning av militärdiktaturen i Brasilien under 1900-talet. Därför stödjer de flesta väljarna Lula da Silvas linje.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget