Heby kommun går över budget med sina aktiviteter

Projektet dans utan krav är för tjejer och killar mellan tolv och 18 år.
Projektet dans utan krav är för tjejer och killar mellan tolv och 18 år.

Kommunen Heby utanför Uppsala har satsat 1,6 miljoner kronor över budget på aktivitetsbaserade projekt. Pengarna har lagts på bland annat dans och musik istället för på nedlagda fritidsgårdar.

Coronapandemin har betytt stora utmaningar för kultur- och fritidsverksamheten i Heby kommun. De har fått skjuta på många projekt som inte har gått att göra under corona. Till exempel har kommunen inte kunnat fortsätta med högläsning av böcker för äldre på äldreboendet.

– Det har ju varit jättetufft med Corona och åtta personer som får samlas är ju ingenting. Men på ungdomssidan har vi ändå kunnat göra saker, säger Hebys kultur- och fritidschef Joakim Lundin i en intervju med Läget.

Fritidsaktiviteter för ungdomar har kunnat anpassa sig. Shadi Diab lär killar på Östervåla skola att dansa. Han berättar för Läget att det kommer åtta till tio killar på varje lektion.

– Min favoritdans är balett, men killarna gillar inte balett så vi dansar mer street och modern dans. Och de gillar inte heller att dansa med tjejerna, berättar Shadi för Läget.

Klara Gustafsson leder ett annat projekt i kommunen om digitalt musikskapande. Hon gör tutorials på instagram och hjälper just nu sju högskoleungdomar att skapa musik för en pjäs som kommer att visas digitalt den 31 maj.

– Barn och ungdomar behöver ju slappna av lite och få vara kreativa, säger hon.

Under förra coronaåret kostade det kommunen 1,6 miljoner kronor utöver budgeten att utföra kultur- och fritidsaktiviteter. Joakim Lundin berättar att kostnaden för dessa aktiviteter inte alls är så stor i jämförelse med skolan och sjukvården. Budgeten för kultur och fritid är 4 procent av alla pengar som kommunen får röra sig med. Ändå är det här som kommunen vill spara pengar.

Är nedläggningen av fritidsgårdarna ett sätt för kommunen att spara pengar?

– Det är ett sätt att spara pengar, att ta bort vissa lokaler. Ungdomsverksamheten är kvar och det finns två fritidsgårdar kvar i kommunen, säger Ingela Örneholm, förvaltningsekonom för kultur och fritid i Heby.
Mer från Läget