HD avslår ytterligare strafflindring för kronvittne

En kvinna dömd för grovt narkotikabrott får till följd av sin medverkan i utredningen ett kortare fängelsestraff. Idag avslår Högsta domstolen (HD) försvarets överklagan för ytterligare straffsänkning.

Idag meddelas beslutet av Högsta domstolen
Idag meddelas beslutet av Högsta domstolen

Hovrätten ansåg till en början att det ursprungliga straffvärdet motsvarade fem år och sex månaders fängelse. Men till följd av kvinnans medverkan i utredningen om den medåtalade, och den hotbild som uppstod, sänktes straffet till fyra års fängelse, meddelar TT.

Beslutet grundar sig i en lagändring från den 1 juli 2022. Lagen tillåter nu att den som medverkar i en utredning om en annan åtalad, ett så kallat kronvittne, får möjlighet till ett lindrigare straff. Lagändringen motiveras i förslaget av att de som själva är inblandade har en unik insyn i brottsligheten, och på så sätt är till stor hjälp för utredningen.

Däremot har lagrådet påpekat i förslaget till riksdagen att de personer som medverkar riskerar att utsättas för hot. Det kan dessutom framstå som problematiskt med strafflättnad för den dömde ur brottsoffrets perspektiv.

Försvaret överklagade dock hovrättens beslut, och menar att straffet bör sänkas ytterligare. HD menar att den sänkning som redan gjorts är tillräcklig.

“Hovrättens dom ska således fastställas”, skriver HD i sin dom

För framtiden har riksdagen uppmanat regeringen att införa kronvittnessystem. På så sätt ska de misstänkta kunna garanteras strafflindring om åklagaren erbjuder detta.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget