Hbtqi-aktivister är årets människorättsförsvarare

PRIDE FLAGGA. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Civil Rights Defenders utser årligen en person eller organisation som vinner pris för sin kamp för mänskliga rättigheter. I år går priset till två hbtqi-aktivister från Albanien och Uganda.

Pristagarna heter Xheni Karaj och Frank Mugisha. Både Karaj och Mugisha är öppet homosexuella i länder där det är farligt, eller till och med livsfarligt, att vara det. Dessutom är de båda aktiva i hbtqi-rörelsen och har startat organisationer som sammanför och hjälper hbtqi-personer.

I motiveringen skriver Civil Rights Defenders att ”båda har varit centrala figurer i att bygga upp hbtqi-rörelser i sina länder och de inspirerar hbtqi-aktivister runtom hela Balkanregionen och Östafrika”.

Men vilka är pristagarna?

Xheni Karaj. Foto: Civil rights defenders / Handout

Xheni Karaj - den första öppet lesbiska kvinnan i Albanien

Xheni Karaj var med och grundade en albansk hbtqi-organisation, Aleanca LGBT, som bland annat anordnade Albaniens första prideparad 2012. Kharaj var också länge den första öppet lesbiska kvinnan i landet, vilket hon tillkännagav under en tv-debatt när en politiker påstod att det inte fanns några homosexuella i Albanien. Homofobi är mycket vanligt i Albanien och Kharaj har blivit utsatt för mycket hat och diskriminering som en av de få talespersonerna för den albanska hbtqi-rörelsen.

Som kommentar till priset säger hon:

”Priset får mig att inse att vi faktiskt åstadkommit en revolution i Albanien. Vi har fått människor att inse att vi existerar, att vi är stolta över oss själva och att vi ska ha rätt att använda det offentliga utrymmet för att berätta våra historier”.

Frank Mugisha. Foto: Civil rights defenders

Frank Mugisha - stoppade lag om dödsstraff för homosexuella

Frank Mugisha är från Uganda, ett land där homosexualitet är olagligt och därmed livsfarligt. Han är en av Afrikas mest framstående hbtqi-aktivister och generalsekreterare för SMUG, en organisation för sexuella minoriteter i Uganda. Mugisha har tillsammans med SMUG bedrivit ett intensivt arbete i att förändra synen på homosexualitet hos beslutsfattare och den ugandiska befolkningen. 2009 var Mugisha och SMUG pådrivande i att bekämpa en lag som skulle innebära dödsstraff för homosexualitet, vilket lyckades och lagen stoppades.

”Det här priset visar att hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter på riktigt. För oss är det ett erkännande att vi är med och för arbetet för mänskliga rättigheter framåt” säger han om priset.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget