Häxjakt på hbtq-personer i Tanzania

År 2015 tillträdde John Magufuli som president i Tanzania. Sedan dess har vardagen blivit allt svårare för hbtq-personer i landet. Vårdcentraler som specialiserat sig på aids-behandling har stängts ner, hbhtq-personer fängslas och regimens retorik är allt mer hetsande. Homosexualitet är olagligt i Tanzania och kan straffas med livstids fängelse.

Clara (till höger) och Olivia (till vänster) jobbar för sina egna och andra hbtq-personers mänskliga rättigheter i Tanzania.
Clara (till höger) och Olivia (till vänster) jobbar för sina egna och andra hbtq-personers mänskliga rättigheter i Tanzania.

Olivia och Clara, två lesbiska transpersoner driver en organisation i Tanzania för hbtq-personer. För att kunna driva sin organisation har de hittat olika strategier för att komma undan regimen och polisens vakande öga. När de måste ha möten försöker de ha dem på olika ställen.

- Men aldrig mer än två dagar i rad på samma hotell. Och vi kallar oss bara en ungdomsorganisation för utveckling och nämner inte vad vi egentligen arbetar med, säger Olivia.

Efter att mötesdeltagarna registrerat sig för de alltid bort listorna i säkerhet. I protokollen formulerar de sig runt de egentliga frågorna och nämner aldrig hbtq.

Både Clara och Olivia har blivit gripna av polisen. Vid ett möte i slutet av 2018 blev Olivia gripen, hennes organisation tillsammans med andra hbtq-föreningar hade då diskuterat hur de skulle kunna fortsätta sin verksamhet i det allt farligare klimatet för hbtq-personer i Tanzania.

- Polisen hade bevakat mötet och tagit foton av oss. Så när de väl kom och grep oss kunde vi inte ens låtsas att vi höll på med något annat, säger Olivia.

Hon fängslades tillsammans en stor grupp andra mötesdeltagare, berättar hon. Några formella anklagelser visade polisen aldrig upp under de tio dagar som gruppen satt inlåst, säger hon.

- Ingen av poliserna svarade på våra frågor. De sade att de hade fått order uppifrån.

I slutet av 2018 gick staden Dar es Salaams borgmästare ut och uppmanade Tanzanias invånare att anmäla misstänkta homosexuella inför planerade massgripanden, som skulle börja utföras i november av specialstyrkor. Borgmästarens uttalande fick massiv kritik av omvärlden. EU kallade hem sin ambassadör från landet och Danmark frös delar av sitt bistånd. Borgmästarens försvarade själv sitt uttalande men regeringen tog avstånd och påstod att det var dennes personliga åsikter.

Nästa mål för Clara och Olivias organisation är att alliera sig med journalister som vågar berätta om hur vardagen ser ut för hbtq-personer i landet. Något som är svårt i ett samhälle där självcensuren är kraftig, inte bara hos journalister utan också hos andra medborgare.

Förtrycket mot dem stannar inte vid de styrande. Även samhällets fördömande mot dem är hårt, och förvärras varje gång politikerna kommer med nya uttalanden.

- Vi måste hela tiden vara försiktiga med vilka vi släpper in och vilka vi delar information med, säger hon.

Ingen av dem kan leva öppet med sin sexualitet och på frågan om det går att ha en flickvän blir svaret ett sorgset skratt.

- Nej, självklart inte.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget