Här finns framtidens jobb - och branscherna du ska undvika

Vill du vara säker på att få ett jobb i framtiden ska du satsa på att bli psykolog, ingenjör eller snickare. Medan du bör undvika att bli journalist, fastighetsmäklare eller ekonomiassistent. Arbetsförmedlingen meddelar i sin prognos hur arbetsmarknadens väntas se ut 2024.

Elektriker, lärare och läkare kommer vara enkelt att få jobb som.
Elektriker, lärare och läkare kommer vara enkelt att få jobb som.

Den 15:e april stängde ansökan till höstterminens studier på högskola och universitet. För en del väntas flera år högskolestudier till alla möjliga sorts yrken. Andra väljer att pröva sig fram för att hitta den utbildning som passar dem. Medan andra är redo för arbetslivet efter gymnasiet. Att konkurrera på arbetsmarknaden väntar många unga oavsett eftergymnasial utbildning eller inte. I Arbetsförmedlingens prognos från 2019 redogörs för inom vilka branscher det kommer råda minst respektive störst konkurrens om fem år.

Allra bäst ser det ut för många vårdyrken som barnmorskor, psykologer, läkare, tandläkare och sjuksköterskor, men även undersköterskor.

- Vi har haft en brist på utbildad arbetskraft en längre tid. Vi ser att arbetsgivare sänker kraven på erfarenhet och utbildning eller rekryterar kompletterande yrkesgrupper, till exempel vårdbiträden som avlastar undersköterskor. Det ger bättre jobbmöjligheter för fler, särskilt för nyutexaminerade, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Betydligt svårare att få jobb väntas personer på kommunikativa utbildningar få. Den som vill bli journalist, PR-kommunikatör eller fotograf kan räkna med att behöva kämpa extra hårt för en arbetsplats. Prognosen visar också att det blir svårt att få vissa yrken som normalt inte kräver utbildning eller erfarenhet. Bland annat bensinstationspersonal, ekonomiassistenter och kassapersonal. Det beror till största del på fortsatta strukturförändringar i form av digitalisering.

Sofie Berglöf trivs bra på Uppsala Universitets lärarutbildning.
Sofie Berglöf trivs bra på Uppsala Universitets lärarutbildning.

Ett yrke som det förväntas bli låg konkurrens om är lärare. Sofie Berglöf är lärarstudent på Uppsala Universitet. Hon har pluggat fyra av hennes fem år på ämneslärarprogrammet.

– När jag valde min utbildning tänkte jag mycket på min framtida arbetssituation. Jag var inte jättesugen på att lägga flera år på att plugga för att sedan inte få något jobb, säger Sofie Berglöf.

Hon rekommenderar alla som ska börja studera på universitet och högskola att tänka på varför de vill plugga.

– Till största del valde jag efter intresse och mina styrkor. Jag tycker om det akademiska, pedagogiska och att prata inför många. Man ska tänka efter sina val noga. Om man bara vill läsa en kurs för att det är kul eller om man ska läsa till något man ska jobba som. Då ska man välja efter vad man tycker är kul och vad man verkligen kan tänka sig jobba med. Till de som ska börja läsa till lärare vill jag säga att du kommer snabbt förstå om den här utbildning är för dig. Kör hårt!

Mer om: Arbetsmarknaden
Andra läser just nu
Mer från Läget