Den 15:e april stängde ansökan till höstterminens studier på högskola och universitet. För en del väntas flera år högskolestudier till alla möjliga sorts yrken. Andra väljer att pröva sig fram för att hitta den utbildning som passar dem. Medan andra är redo för arbetslivet efter gymnasiet. Att konkurrera på arbetsmarknaden väntar många unga oavsett eftergymnasial utbildning eller inte. I Arbetsförmedlingens prognos från 2019 redogörs för inom vilka branscher det kommer råda minst respektive störst konkurrens om fem år.
Allra bäst ser det ut för många vårdyrken som barnmorskor, psykologer, läkare, tandläkare och sjuksköterskor, men även undersköterskor.
- Vi har haft en brist på utbildad arbetskraft en längre tid. Vi ser att arbetsgivare sänker kraven på erfarenhet och utbildning eller rekryterar kompletterande yrkesgrupper, till exempel vårdbiträden som avlastar undersköterskor. Det ger bättre jobbmöjligheter för fler, särskilt för nyutexaminerade, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Betydligt svårare att få jobb väntas personer på kommunikativa utbildningar få. Den som vill bli journalist, PR-kommunikatör eller fotograf kan räkna med att behöva kämpa extra hårt för en arbetsplats. Prognosen visar också att det blir svårt att få vissa yrken som normalt inte kräver utbildning eller erfarenhet. Bland annat bensinstationspersonal, ekonomiassistenter och kassapersonal. Det beror till största del på fortsatta strukturförändringar i form av digitalisering.