Har du förlorat jobbet? Sök dig till lantbruket!

När andra branscher säger upp eller permitterar sin personal räknar skogsnäringen med att de behöver 8000 nya medarbetare inför den kommande högsäsongen.

Bara till granplantering uppskattar Lantbrukarnas riksförbund att de behöver 3000 säsongsanställda.
Bara till granplantering uppskattar Lantbrukarnas riksförbund att de behöver 3000 säsongsanställda.

- Många brukar annars komma från Ukraina, Polen, Baltikum och Ungern för att jobba inom lantbruket. Nu kan de inte ta sig till Sverige, säger Anna Karin Hatt, vd för lantbrukarnas riksförbund (LRF), till DN.

Därför letar svenska bönder och det gröna näringslivet nu efter 8000 personer att anställa. Läget är akut, enligt Anna Karin Hatt.

Men trots att många har förlorat sina jobb till följd av coronakrisen har lantbruket inte sett någon ökning i jobbansökningarna.

– Det är fortfarande en ny situation. Men ska vi kunna lösa situationen så vill det till att de som går utan jobb söker snabbt till lantbruket, så att de hinner få den handledning som krävs för att komma igång med produktionen snabbt, säger Anna Karin Hatt.

Glenn Eriksson som har Hoffrekullens handelsträdgård berättar att det inte behövs någon speciell utbildning för att jobba hos honom. Men även han behöver trädgårdsarbetarna nu, eftersom det tar tid att lära upp folk och säsongen är igång.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget