Hänt i helgen

Sveriges resultat för helgens matcher i Hockey-VM, Eric Saade tog hem vinsten i Let's Dance och det du vill behöver veta om apkopporna.

LETS DANCE FINAL. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige förlorade mot USA med krossade Norge

Sverige gjorde sin första förlust i VM 2022 mot ett starkt USA i lördags. Ställningen slutade 3-2 på övertid. Trots förlusten har Sverige ett bra utgångsläge i grupp B med 12 poäng på fem matcher.

Sverige krossade däremot Norge med 7-1 igår. Matchen var NHL-spelaren William Nylanders första match i detta VM. Han gjorde ett mål och två assist. Jacob Peterson och Rasmus Asplund gjorde 2 mål var.

Eric Saade fick glasskon i Let’s dance

Eric Saade och danspartnern Katja Lujan Engelholm dansade sig till en vinst i Let's Dance-finalen i lördags. I finalen mötte Eric Saade Youtubern Filip Dikmen.

– Jag vet inte hur vi mår. Jag var helt inställd på att det här inte skulle hända, men allt jag ville var att Katja skulle få en glassko. Fy fan vad hon stått ut med mig, både glädje och tårar, säger Eric Saade efter finalen till Expressen.

Det var väldigt jämnt i poängställningen under kvällen. Båda finalisterna fick fina ord av juryn.

Apkoppor

I fredags klassade folkhälsomyndigheten sjukdomen apkoppor som allmänfarlig sjukdom. Den sprids via apkoppvituset. Hittills finns det 92 bekräftade fall i 12 länder. Karolinska sjukhuset har öppnat en testmottagning mot apkopporna, men far fått få besökare.

I en intervju till DN menar Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet, att apkoppeviruset är stabilare än coronaviruset och har inte samma benägenhet att muteras som Covid-19.

Smittkoppevaccin ska verka även mot apkoppor, men ett nytt vaccin är också framtaget för att motverka insjuknande specifikt mot apkoppor. Fredrik Elgh säger också att apkopporna antagligen inte kommer orsaka en ny pandemi, så länge man smittspårar sjukdomen.

Läget har tidigare rapporterat om apkopporna här.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget