"Han visste alltid var jag var"

Funktionen kartan på Snapchat.
Funktionen kartan på Snapchat.

Under pandemin har våld i nära relationer ökat i flera kommuner. Nu uppmärksammas partners kontroll över flickvänner på sociala medier.

P3 har pratat med Luleås tjejjour om ökad kontroll på sociala medier. Unga som utsätts för våld i nära relationer, och där sociala medier använts som ett verktyg för att kontrollera sin partner ökar. Funktionen på Snapchat som visar var man befinner sig är bara en av många funktioner som tjejer tvingas aktivera av deras partner.

– En dag kommer de här killarna att växa upp och bli män och vad händer sen då? Då kommer de att inse att det inte finns några repressalier på deras beteende och det i sin tur kan leda till att det handlar om liv och död för en annan person, säger Kigge Fasth från tjejjouren till P3 Nyheter.

– Han visste alltid var jag var och alltid vad jag gjorde, säger Mathilda Bergström.

Mathilda Bergström som är 19 år gammal har tidigare varit i ett destruktivt förhållande. Hon menar att trots hon har en bra självinsikt stannade hon kvar.

– Jag tror inte känslan går att beskriva gällande att ha en person man älskar mer än något annat inte ens litar på en så man måste ha sin plats på hela tiden. Ibland vill man bara vara ifred utan någon som har koll på varje steg man tar. Det är en obehaglig känsla när en annan människa har mer koll på en än vad man själv faktiskt har, säger Mathilda.

Jämställdhetsmyndigheten meddelar om ökat risk för våld mot barn och kvinnor när vardagen blir isolerande då jobb och undervisning flyttar in i hemmet. En ytterligare anledning till att våld i hemmet och relationer ökar är att isoleringen kan sätta käppar i hjulet då tillgången av stödinsatser begränsas.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget