Han synliggör coronavirusets rasistiska baksida

Under hashtaggen #IAmNotAVirus vittnar tusentals människor världen över om rasism mot asiater efter coronavirusets utbrott. Danny Lam driver Instagram-kontot TNKVRT som belyser frågan. Han är själv en av många som utsätts för vardagsrasism.

Danny Lam driver Instagramkontot TNKVRT.
Danny Lam driver Instagramkontot TNKVRT.

Danny Lam är född och uppvuxen i Helsingborg med föräldrar från Vietnam och Kina. Han märker ofta av vardagsrasism, inte minst under de senaste månaderna.

– Att vi asiater utsätts för rasism är inget ovanligt, men coronaviruset har gjort det ännu tydligare, säger Danny Lam.

Lyfter känsliga ämnen på Instagram

Danny Lam startade Instagram-kontot TNKVRT för fem år sedan. Tanken med kontot är att lyfta frågor kring rasism, särskilt mot asiater eftersom han inte tycker att det nämns tillräckligt i media. På kontot delar han meddelanden från folk med östasiatiskt påbrå som upplevt rasism på grund av coronaviruset.

– Jag märker på hur många som skriver till mig att detta inte är något som bara händer några få. Det händer hela tiden, säger han.

Virus synliggör rasism

Under hashtaggen #IAmNotAVirus vittnar människor världen över om diskriminering efter spridningen av coronaviruset. Varianter av hashtaggen finns på flera olika språk.

Tobias Hübinette är forskare vid Karlstads universitet med inriktning på bland annat rasfrågor och asienforskning. Han menar att kriser ofta kräver en syndabock och och att främlingsfientlighet tenderar att blossa upp i osäkra tider.

– Det är på ett sätt logiskt att människor kopplar asiater till viruset eftersom det kommer från Kina. Men det är ologiskt är att tro att asiater skulle bära på viruset bara för att de ser ut på ett visst sätt, säger Tobias Hübinette.

Protest mot rasism till följd av coronaviruset i Boston, USA.
Protest mot rasism till följd av coronaviruset i Boston, USA.

Detta är inte första gången östasiater utsätts för rasism i samband med virusutbrott. Sociologiprofessorn Ho-Fung Hung vid John Hopkins-universitetet har i en studie visat att kanadensare med kinesisk bakgrund utsattes för rasism under sarsutbrottet 2003.

Vad är SARS? Läs mer här.

En ständig kamp

Det finns inga studier över hur det nya coronaviruset påverkat rasismen mot asiater i Sverige. Men tidigare studier från Brottsförebyggande rådet visar att utsattheten för hatbrott är näst störst bland personer som är födda i Asien eller har minst en förälder därifrån. Störst är utsattheten hos personer med afrikansk bakgrund. Danny Lam tror att den nuvarande situationen kan bidra till att fler börjar prata om rasism mot personer med asiatisk bakgrund.

– Jag hoppas att folk börjar prata om det mer efter detta. Rasismen mot asiater kommer inte försvinna för att viruset gör det, säger Danny Lam.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget