Han köpte hus för miljonbelopp – på narkotikapengar

För åtta år sedan dömdes Jonas Falk för narkotikabrott, men friades sedan i Svea hovrätt. Nu har han blivit dömd för narkotikahandel igen.

– Vi kommer att överklaga, säger han.

Här grips Johan Falk i december 2010 i Bogotá, Colombias huvudstad.
Här grips Johan Falk i december 2010 i Bogotá, Colombias huvudstad.

Jonas Falk ska ha haft kopplingar till narkotikahandeln i Spanien och åtalas nu för att ha haft affärer med en man som smugglat kokain över Atlanten. Nu döms Falk i spansk domstol för 2,5 års fängelse och böter på 50 miljoner kronor. Domen är penningtvätt i samband med narkotikahandel.

– Domen är felaktig och vi kommer att överklaga. Samma sak hände i Sverige vid tingsrättens dom, där jag senare frikändes i högre instans, säger Jonas Falk till Expressen.

Över 50 miljoner kronor ska Falk ha investerat i lyxhus och krogar, enligt det spanska åtalet. Dessa pengar ska enligt dem ha kommit från kokainhandeln.

2014 friade Svea hovrätt Johan Falk i brist på bevis.
2014 friade Svea hovrätt Johan Falk i brist på bevis.

Tidigare brott

Falk greps även i Colombia 2010, misstänkt för att vara en av huvudmännen i en stor kokainhärva. Genom ett samarbete mellan svenska och spanska myndigheter dömdes han 2013 till 18 års fängelse i Sverige för narkotikabrott. Han friades året därpå på alla åtalspunkter i Svea hovrätt för att de ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis.

3,5 år hade han då suttit frihetsberövad och svenska staten gav honom en ersättning på drygt tre miljoner kronor.

Johan Falk har avtjänat flera fängelsestraff. Bland annat har han även blivit dömd för grova bankrån.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget