Hamas: Om 60 dog så tillhörde 50 Hamas

Demonstranter beväpnade med stenslungor vid gränsen mot Israel.
Demonstranter beväpnade med stenslungor vid gränsen mot Israel.

Högt uppsatt ledare inom Hamas säger att majoriteten av dödsoffren i protesten var medlemmar i organisationen, rapporterar AP.

Under måndagens protester samlades cirka 40 000 personer för att protestera mot invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem. Som vid tidigare protester bröt sig några grupper loss och rörde sig mot staketet längs Israeliska gränsen. De brände däck, använde stenslungor och kastade brandbomber när israelisk militär öppnade eld mot dem.

– 14 av de som dödades på måndagen var aktivt involverade i attacker mot Israel, säger överstelöjtnant Jonathan Conricus, en talesperson för Israels militär till AP.

Uppgifter som Hamas-ledaren Salah Bardawil tillbakavisar i en intervju. Han säger att det istället rör sig om så många som 50 döda Hamasmedlemmar i samband med strider längs den Israeliska gränsen.

Från israeliskt håll väcks nu misstankar om att Hamas använt protesterna som en fasad för att genomföra attacker mot Israel.

Oroligt längs gränsen

På tisdagen släppte israelisk militär en video på sitt officiella Twitterkonto med vad som verkar visa terrorister som detonerar flertalet sprängladdningar längs den israeliska gränsen. Under onsdagen publicerade de en video med vad man hävdar, är en tillfångatagen terrorist som berättar hur Hamas tvingar palestinier att strida för dem.

Ytterligare en video laddades upp på torsdagen som sägs föreställa demonstranter beväpnade med knivar som tar sig genom staketet.

– Vi kommer för att ta era hjärtan, ropar en av männen i klippet och viftar med sin kniv.

Israelisk militär griper demonstranter som tagit sig genom staketet.
Israelisk militär griper demonstranter som tagit sig genom staketet.

Trots ilskan - Fler länder vill flytta ambassader

Trots ilskan vid den amerikanska ambassadflytten, överväger nu fler länder att flytta sina ambassader till Jerusalem. Bland annat har Guatemala och Paraguay sagt att de kommer följa USA. Rumänien, Tjeckien och Honduras överväger även dem att göra samma sak rapporterar AP.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget