Halv miljon för att rädda hund

Drönarbild över Hovden i Agder fylke i södra Norge.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Drönarbild över Hovden i Agder fylke i södra Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En hund har räddats från en minst sagt jobbig situation i de sydnorska fjällen.

Efter ett halvt dygn strandsatt på en liten fjällhylla har två personer under natten lyckats hjälpa hunden - trots att polisen bedömde räddningsinsatsen som omöjlig.

Omöjligt att ta sig fram

Hunden hade fastnat på en fjällhylla på det 1 205 meter höga fjället Lisle Storenut. På tisdagskvällen avblåste polisen räddningsinsatsen med hänvisning till att det var för farligt. Det bedömdes som omöjligt att ta sig fram till hunden – både ovanifrån och nerifrån. Polisen började diskutera om de skulle avliva hunden samtidigt som en privat insamling upprättades för att rädda hunden med helikopter. Den var uppe i hela 490 000 norska kronor.

Men att polisen bedömde insatsen som för farlig stoppade inte Idar Byremo, som själv har en hund och som äger en stuga i trakten. Tillsammans med en kollega bestämde han sig för att ta saken i egna händer. Vid ettiden, natten till onsdag, var de framme vid den snötäckta fjällhyllan.

– Vi tog med oss sele, säkringar och diverse och lyckades fästa oss vid fjället. Därefter firade jag ner min kompis, säger Byremo till norska Agderposten.

Hunden nära på att ge upp

– Det var konstigt, för det var precis som att du kunde höra att den var på väg att ge upp. Den gav mindre och mindre ljud ifrån sig, och till slut bara stod den där. Så det var i sista sekund.

Framme i Byremos stuga vid tretiden på natten fick den utmattade hunden hamburgare, hundmat och vatten.

NorgeTT-NTB

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget