Hade du klarat högskoleprovets ordförståelse?

Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Årets högskoleprov har ställts in. Kanske är du en av dem som drabbas? Eller kanske är du bara nyfiken på hur det skulle gå för dig på provets del om ordförståelse? Här finns din chans att ta reda på det. Spela Lägets egna quiz!

Läget rapporterade förra veckan om att högskoleprovet år 2020 ställs in till följd av det nya coronaviruset. Det är första gången sedan provet infördes år 1977. För de 70 000 personer som anmält sig till provet uppstår nu många frågor om eventuell återbetalning för anmälningsavgiften på 450 kronor och om urvalet i höstens antagning. Svar som Universitets- och högskolerådet (UHR) lovar att återkomma med längre fram.

Nästa provtillfälle är söndagen den 18 oktober. Om du vill hinna öva upp dina skills till dess, så har Läget sammanställt ett quiz. Testa dina kunskaper i ordförståelse nedan.

Fråga 1. Vad betyder legering?
A. Metallblandning
B. Förgasning
C. Värmebehandling
D. Färgning

Fråga 2. Vad betyder estetisk?
A. Moralisk
B. Smakfull
C. Konstig
D. Äkta

Fråga 3. Vad betyder kontrastera?
A. Återkalla
B. Att argumentera emot
C. Bilda motsats
D. Protestera

Fråga 4. Vad betyder inmundiga?
A. Äta
B. Tystna
C. Sucka
D. Andas

Fråga 5. Vad betyder permafrost?
A. Glaciär i rörelse
B. Klimatförändring
C. Bottenfrusen sjö
D. Ständig tjäle

Fråga 6. Vad betyder tirader?
A. Mångordiga yttranden
B. Tråkiga nyheter
C. Genomskinliga lögner
D. Långa tystnader

Fråga 7. Vad betyder överlöpare?
A. Ryttare
B. Förrädare
C. Stolt person
D. Kraftkarl

Fråga 8. Vad betyder kulmen?
A. Mittpunkt
B. Slutskede
C. Höjdpunkt
D. Lägsta punkt

Fråga 9. Vad betyder absurd?
A. Orimlig
B. Olämplig
C. Omaka
D. Ohållbar

Fråga 10. Vad betyder anestesi?
A. Självplågeri
B. Bedövning
C. Färgblindhet
D. Intensivvård

Hur många rätt fick du?

via GIPHY

Här är facit:

1. A
2. B
3. C
4. A
5. D
6. A
7. B
8. C
9. A
10. B

Fick du 6 poäng eller mer? Grattis! Du verkar kunna det här riktigt bra.

Fick du 5 poäng eller mindre? Aj då, men stressa inte upp dig. Du har 7 månader på dig att öva.

via GIPHY

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Quiz v34. Foto: TT

Nyhetsquiz vecka 34 – har du hängt med?

Sovjetiskt krigsmonument, ny fantasyserie och dinosauriespår. ...

VÄRMEBÖLJA. Foto: Marko Säävälä/TT

Varning för värmebölja i helgen

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under...

Kapitolium. Foto: AP / Scott Applewhite

USA godkänner svensk Nato-ansökan

Senaten i USA:s kongress har godkänt Sveriges och Finlands Nat...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Foto: Bertil Ericson / TT

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Foto: Clara Nilsen

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Mer från Läget
Quiz v34. Foto: TT

Nyhetsquiz vecka 34 – har du hängt med?

Sovjetiskt krigsmonument, ny fantasyserie och dinosauriespår. ...

VÄRMEBÖLJA. Foto: Marko Säävälä/TT

Varning för värmebölja i helgen

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under...

HÖGSPÄNNING I SOLNEDGÅNG . Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriset rusar – rekord i södra Sverige

4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på ...

Stockholmsbörsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börsen faller efter stark jobbrapport

Stockholmsbörsen faller kraftigt efter beskedet att fler jobb ...

Kapitolium. Foto: AP / Scott Applewhite

USA godkänner svensk Nato-ansökan

Senaten i USA:s kongress har godkänt Sveriges och Finlands Nat...

England Germany Euro 2022 Women Soccer. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

England jublar: ”Fotbollen är hemma” efter 56 år

Sport England tar EM-guld i fotboll efter 2–1 mot Tyskland i finalen...