H&M-ägda Sellpy: Unga vittnar om dålig arbetsmiljö utan kollektivavtal

Kontrollerande poängsystem och inget kollektivavtal. Snabbväxande Sellpy har blivit stora av en anledning. Nu väljer anställda att berätta sanningen.

– Det finns så mycket skit på det här stället, säger en nuvarande anställd.

En av Sellpy:s bilar utanför deras lager i Frihamnen i Stockholm.
En av Sellpy:s bilar utanför deras lager i Frihamnen i Stockholm.

Sellpy är en marknadsplats för att köpa och sälja varor second hand. Sedan de grundades 2015 har de växt enormt med H&M som majoritetsägare från 2019. Tidigare i år lanserades Sellpy i Österrike och Nederländerna och finns även i Tyskland och Sverige.

Vi har pratat med fyra personer, både nuvarande och tidigare anställda, som vill vara anonyma i rädsla för repressalier och kontraktsbrott.

Klockan har slagit 17.00 och i entrén uppstår ett vimmel av människor. Dag- och kvällsjobbare ska bytas av. Flera hälsar på varandra och fortsätter sedan in i den stora lokalen. Där syns hyllor överfyllda med prylar. Julsaker blandas med badkläder och resväskor. I högtalarna spelas “Ge upp igen” med Miriam Bryant och Yasin innan någon snabbt byter till “Habibi” med Ricky Rich och höjer volymen.

– Det händer att det blir typ disco från ingenstans, berättar en nuvarande anställd.

Bild från Sellpy:s lager, tagen av Arbetsmiljöverket vid inspektion 2019.
Bild från Sellpy:s lager, tagen av Arbetsmiljöverket vid inspektion 2019.

Internt kallas Sellpy för en fritidsgård eftersom det spelas hög musik och kryllar av unga. De flesta kvällsjobbarna går i gymnasiet eller studerar på universitet. Många uppskattar de sena tiderna som gör att man faktiskt kan plugga och jobba samtidigt.

– Jag kan boka in pass någon timme innan, det är skönt med den friheten, berättar en nuvarande anställd.

För många är Sellpy ett första steg in i arbetslivet. Den unga åldern och låga erfarenheten innebär däremot en risk att bli utnyttjad.

– I början var det kul, jag träffade nya människor i min egen ålder. Just då reflekterade jag inte över att det ställdes höga krav eller att saker inte fungerade som det skulle, berättar en tidigare anställd.

Sellpy:s lager i Frihamnen i Stockholm.
Sellpy:s lager i Frihamnen i Stockholm.

Det “unika” poängsystemet

Sellpy har utvecklat ett poängsystem för att mäta anställdas prestation. Systemet bygger på att man får poäng, eller scores som det också kallas, när man fotat, sorterat eller packat ett plagg beroende på vilken station man jobbar på. Olika prylar ger olika scores eftersom de tar olika lång tid att hantera. En t-shirt kan till exempel ge 50 poäng medan ett par skor ger 100 poäng.

Alla anställda har ett dagsmål. Det vanligaste är att man ska komma upp till 100 scores per timme. Sedan har man individuella samtal med en så kallad team leader varje månad, där de går igenom poängen och ger feedback på prestationen.

I ett mejl kommenterar Michael Arnör, vd för Sellpy, poängsystemet:

“För att komma närmare en lönsam affär måste vi bli bättre på alla plan. Det innebär bl.a. att vi måste bli större vilket i sin tur för med sig skalfördelar samt att vi - som alla producerande bolag - måste jobba med såväl produktionsmål som kvalitétsmål i vår produktion.”

Bild från Sellpy:s lager, tagen av Arbetsmiljöverket vid inspektion 2019.
Bild från Sellpy:s lager, tagen av Arbetsmiljöverket vid inspektion 2019.

Men Handelsanställdas förbund ser stora risker.

– Det finns ett underförstått repressaliesystem, säger Fredrik Ståhlberg, ansvarig ombudsman på Handelsanställdas förbund.

Fredrik Ståhlberg menar att denna typ av system inte är helt ovanliga, problemet är att de sällan används för att premiera anställda utan snarare för att kontrollera dem. Den som händelsevis inte når poängen blir genast kallad till samtal där man får förklara varför man inte når upp till förväntningarna.

– Varför skulle Sellpy vara annorlunda, de betalar redan dåliga löner, det är klart att de inte kommer betala ut några bonusar, säger Fredrik Ståhlberg.

Även anställda märker av den repressiva strukturen. Team leaders huvudsakliga uppgift är att se till att alla anställda når poängen.

– Om man inte nådde poängen fick man snabbt snacka med chefen, säger en tidigare anställd.

Och några bonusar verkar inte vara aktuellt.

– En gång slog jag poängrekord, då fick jag mitt namn på en tavla, men inget mer än så, säger en tidigare anställd.

Sellpy:s lager i Frihamnen i Stockholm.
Sellpy:s lager i Frihamnen i Stockholm.

Fortfarande inget kollektivavtal

Sellpy har i nuläget inget kollektivavtal men förhandlar med Handelsanställdas förbund sedan ungefär 1,5 år tillbaka.

I ett mejl skriver vd Michael Arnör om kollektivavtal.

“Vi har fortsatt en dialog om kollektivavtal med berörda parter och vår ambition är att teckna kollektivavtal så fort vi har möjlighet.”

Men Fredrik Ståhlberg märker inte av den ambitionen.

– Hittills har det inte gått alls och det har inte fungerat att prata med dem alls. De har egentligen inga argument utan tycker väl att om de kan slippa undan med sämre lön och sämre villkor så gör dem det, säger Ståhlberg.

Sellpy har fört fram olika förklaringar till anställda om varför de valt att inte ha kollektivavtal. De anonyma källorna berättar att de ofta får höra att det går dåligt för Sellpy och att de i nuläget inte har råd. Samtidigt ser de hur de expanderar till flera länder och stora företag som H&M går in som majoritetsägare.

– De sa att de skulle behöva ta bort kväll- och deltidstjänsten om de också skulle ha kollektivavtal, annars skulle de gå i konkurs, berättar en tidigare anställd.

Bild från Sellpy:s lager, tagen av Arbetsmiljöverket vid inspektion 2019.
Bild från Sellpy:s lager, tagen av Arbetsmiljöverket vid inspektion 2019.

I ett mejl där Arnör får svara på kritiken skriver han:

“... vi gjorde under 2019 en förlust på ca 20 miljoner kronor, en förlust som inte har minskat sedan dess.”

I årsredovisningen från 2019 framgår det att Sellpy omsatte 200 miljoner kronor. De gick visserligen back 20 miljoner men det är inte ovanligt för nystartade företag.

– Förlusten ger ingen signal om bolaget går bra eller inte, utan tyder mer på att man valt att satsa på att expandera istället. Spotify har till exempel gått med förlust under många år, säger Emil Bustos, doktorand i nationalekonomi.

Om Sellpy tecknar kollektivavtal skulle anställdas minimilöner öka med 30 till 40 kronor i timmen, exklusive semesterersättning och ob-tillägg.

– Det är oanständigt och stötande att det är så, säger Ståhlberg.

Mer från Läget