Gymnasieklass seglar från Mexiko över Atlanten, bloggar om resan

För Öckerö seglande gymnasieskola, som bedriver sin undervisning till havs, blir resan hem helt annorlunda än vad som var planerat.

T/S Gunilla. Foto: Ada Berg Arbro/Läget

Efter en lång resa ute till havs var planen att eleverna på Öckerö seglande gymnasium skulle flyga hem från USA, som var båtresans slutdestination. På grund av coronasituationen var de tvungna att ändra planerna. Nu ska eleverna istället segla hem igen, hela vägen från Mexiko till Sverige. För att göra det, krävs att de korsar Nordatlanten.

En av eleverna på gymnasieskolan är Erna Rizvanovic som berättar om situationen i en intervju över satellittelefon med P3 nyheter:

-Vissa dagar är det bra för att vi har massor av aktiviteter men självklart så kommer det ju komma dagar när det är lite deppigare, när det är mycket sjö och folk är sjösjuka och det är långt hem och sådär.

Bunkrar kläder och godis

Tiden till havs var inte tänkt att vara så här länge. Inte heller hade man planerat att korsa norra delen av Atlanten.

- De har ju med sig kläder för en segling i Karibien och inte för en resa över Nordatlanten, berättar Anne-Li Olsén, utbildningsledare på skolan.

Av den anledningen har eleverna nu fått tid att bunkra kläder och godis, för den långa resan hem.

Sa hejdå till fastlandet

I det rådande läget är gymnasieklassen inte välkommen att lägga till vid olika hamnar på vägen hem. Därför var det på sin plats att säga ett ordentligt hejdå till fastlandet.

- När vi lämnade Progreso (Mexiko) så låg alla på kajen och kramade land, säger Erna Rizvanovic med ett skratt i en intervju med P3 nyheter innan hon tillägger: Nu är det ju bara hav runtomkring oss och så kommer det ju vara en lång tid framåt liksom.

Målet för gymnasieklassen är att vara tillbaka i Göteborg senast den första maj. På vägen hem skriver och publicerar eleverna på skolans hemsida.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget