Gymnasieelever sjösätter miljövänlig flotte i Gävle

På NTI Vetenskapsgymnasiet i Gävle arbetar elever och lärare med att ta fram lösningar för olika problem som rör klimatförändringarna. En av lösningarna är en ekologisk flotte, och den 20 april ska den sjösättas.

-Det är spännande, säger Lelav Mohammad, en av eleverna som arbetat med flotten.

Flotten befinner sig för tillfället på torra land, men snart ska den ut i Gavleån.
Flotten befinner sig för tillfället på torra land, men snart ska den ut i Gavleån.

Det är på kursen i bioteknik som eleverna vid NTI har arbetat med så kallad hydroponisk odling, vilket innebär att växterna odlas i vatten istället för i jord, vilket kan vara både hållbart och användbart under rådande klimatläge. Ett av projekten är en hydroponisk flotte, som ska användas för att odla växter i Gavleån, som rinner genom Gävle.

Lelav Mohammad pluggar Naturprogrammet vid NTI.
Lelav Mohammad pluggar Naturprogrammet vid NTI.

Jobbat i några veckor

Det är uppskattningsvis ett tjugotal elever vid NTI som arbetat med flotten i ett par veckor. En av dem är Lelav Mohammad, som går sitt tredje år på Naturprogrammet. Hon berättar om arbetsprocessen:

-Vi skulle komma på idéer till Green Tech Challenge. Någon kom på idén att vi skulle odla med vattnet som redan finns i Gävle. Använda de ytor som finns.

Under arbetets gång har eleverna inte bara byggt flotten, utan även hunnit testa vilka olika sorters växter som kan odlas i Gavleåns vatten. Krasse och olika sorters blommor är två exempel enligt Lelav Mohammad.

Therese Metz (MP) är kommunalråd i Gävle.
Therese Metz (MP) är kommunalråd i Gävle.

Samarbete med kommunen

NTI-elevernas miljöprojekt sker i samråd med Gävle kommun. Kommunalråd Therese Metz (MP), som har särskilt ansvar för klimat och miljö i kommunen, berömmer arbetet:

- Genom att utveckla nya lösningar och ta tillvara på resurser som vi redan har, kan vi lära oss mer om hur vi kan producera mer lokalproducerad mat, men också i viss mån billigare mat. Stort tack till elever och lärare för era viktiga insatser!

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget