Det är på kursen i bioteknik som eleverna vid NTI har arbetat med så kallad hydroponisk odling, vilket innebär att växterna odlas i vatten istället för i jord, vilket kan vara både hållbart och användbart under rådande klimatläge. Ett av projekten är en hydroponisk flotte, som ska användas för att odla växter i Gavleån, som rinner genom Gävle.
Gymnasieelever sjösätter miljövänlig flotte i Gävle
På NTI Vetenskapsgymnasiet i Gävle arbetar elever och lärare med att ta fram lösningar för olika problem som rör klimatförändringarna. En av lösningarna är en ekologisk flotte, och den 20 april ska den sjösättas.
-Det är spännande, säger Lelav Mohammad, en av eleverna som arbetat med flotten.


Jobbat i några veckor
Det är uppskattningsvis ett tjugotal elever vid NTI som arbetat med flotten i ett par veckor. En av dem är Lelav Mohammad, som går sitt tredje år på Naturprogrammet. Hon berättar om arbetsprocessen:
-Vi skulle komma på idéer till Green Tech Challenge. Någon kom på idén att vi skulle odla med vattnet som redan finns i Gävle. Använda de ytor som finns.
Under arbetets gång har eleverna inte bara byggt flotten, utan även hunnit testa vilka olika sorters växter som kan odlas i Gavleåns vatten. Krasse och olika sorters blommor är två exempel enligt Lelav Mohammad.

Samarbete med kommunen
NTI-elevernas miljöprojekt sker i samråd med Gävle kommun. Kommunalråd Therese Metz (MP), som har särskilt ansvar för klimat och miljö i kommunen, berömmer arbetet:
- Genom att utveckla nya lösningar och ta tillvara på resurser som vi redan har, kan vi lära oss mer om hur vi kan producera mer lokalproducerad mat, men också i viss mån billigare mat. Stort tack till elever och lärare för era viktiga insatser!











