Guvernören häver restriktioner efter framgångar med vaccin

Nu tas restriktionerna bort fullständigt i Florida, efter beslut från den republikanske guvernören Ron de Santis. Anledningen hänvisas till coronavaccinets goda effekt. Men enligt Nathalie Kraft, 25, som bor i den soliga kuststaten, kommer de hävda restriktionerna knappt innebära någon skillnad.

Florida, USA.
Florida, USA.

Runt 9 miljoner av Floridas 23 miljoner invånare har nu fått det första sticket av den åtråvärda vaccinsprutan. Sen i fredags kan alla som fyllt minst 16 vaccinera sig mot corona i Florida, oavsett om de bor där eller inte. Som en konsekvens av vaccinframgångarna tas nu samtliga restriktioner i delstaten bort i ett enda svep, och livet kan återgå till det vanliga. Ron de Santis säger att det är onödigt att “agera polis över människor", men beslutet har mötts av kritik. I huvudsak från demokrater.

Nathalie Kraft, 25, är studerande och pluggar ihop de sista två kurserna hon behöver för sin bachelor. Hon tycker beslutet är positivt, och lägger fokus vid det individuella ansvaret. Samtidigt menar hon att de hävda restriktionerna inte kommer påverka särskilt mycket.

– För mig innebär det inte någon skillnad. Man har kunnat leva sitt liv precis som normalt innan detta hände. Redan förra året kunde man vara ute och klubba i Florida utan mask eller avstånd, så det har alltid varit väldigt chill här, säger hon.

Hon menar att många amerikaner från andra delstater, som årligen tar sig en tur till Florida när det blir för kallt där de bor, har passat på att stanna lite längre. Anledningen har varit de slappare restriktionerna.

– De kallas ‘snowbirds’ som kommer från andra stater, mest från New York, och brukar stanna över jul. Men med covid har alla stannat mycket längre. Många har till och med köpt lägenheter och hus i området, så det kanske blir permanent för vissa.

I och med att vaccinationsvågen breder ut sig över hela landet är fler delstater på väg att öppna upp. I just New York har lättnader införts i kollektivtrafiken och på arbetsplatserna, och om ett par veckor finns inte längre något maxantal för besökare i butiker, biografer och restauranger.

Andra läser just nu
Mer från Läget