Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar - restaurangerna gynnas

Skollunch på restaurang Kallskänken
Skollunch på restaurang Kallskänken

Kalmars politiska majoritet har tagit beslut om att lunchen till gymnasieeleverna i Kalmar ska subventioneras av kommunen. I restaurang Kallskänkens trädgård kryllar det nu av elever som avnjuter dagens lunch - tillagad på grillen i ett tält intill matgrupperna.

Gymnasieskolorna i Kalmar har nyligen övergått till distansutbildning för att minska smittspridningen av coronaviruset, vilket innebär att inte heller lunchen i skolmatsalen inte kan äga rum som vanligt. Förslaget om att införa subventionerad lunch till gymnasieeleverna ingick bland åtgärderna som presenterades i ett stödpaket från Kalmar kommun till det lokala näringslivet.

– Det är ett sätt att stötta restaurangerna men också ett sätt att se till att ungdomar får mat varje dag, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) till P4 Kalmar.

Lunchkostnaden för eleverna ligger på 75 kronor per elev och det går att välja bland 97 av restaurangerna i kommunen som har anmält sig till listan med “Elev-restauranger”.

Restaurang Kallskänken på Esplanaden i Kalmar erbjuder både sallader och hamburgare som serveras utomhus i restaurangens trädgård. På Kallskänkens facebooksida kan man läsa att restaurangen tycker att skollunchen är “en superbra idé och en win-win för alla”. Samtidigt betonar de i samma inlägg att det är viktigt att fortsätta minska smittspridningen, därav uteserveringen i trädgården. På premiären av skollunchen var det högt tryck på Kallskänken och på deras sida på Facebook tackade restaurangen samma dag för alla gymnasister som de tyckte förgyllde lunchen i restaurangens trädgård.

Pontus Rosenqvist, Thea Larsson och Farshad Rezai
Pontus Rosenqvist, Thea Larsson och Farshad Rezai

Thea Larsson, Farshad Rezai 17 år och Pontus Rosenqvist 18 år går på gymnasiet Stagneliusskolan i Kalmar och har idag tagit sig till Kallskänken för att äta lunch. Thea Larsson förklarar att de flesta restaurangerna på listan inklusive Kallskänken har skapat så kallade “elevmenyer”, där priserna är anpassade och ligger under 75-kronor.

– Jag tycker att det är bra och generöst av kommunen att bidra med lunch. Elevmenyerna underlättar så att man slipper betala extra, säger Thea Larsson.

Pontus Rosenqvist håller med Thea Larsson och tycker att flera kommuner borde göra samma sak för att hjälpa alla elever och restauranger. Han berättar däremot att vissa av hans klasskompisar som bor utanför stan tycker att det är omständligt att behöva ta sig in endast för att köpa mat.

– För mig som bor i stan är det smidigt men för min kompis som bor tre mil utanför krävs det att han tar bussen in bara för att hämta mat, säger Pontuz Rosenqvist.

Farshad Rezai inflikar.

– Jag tror att de som bor utanför stan ändå är ganska nöjda. De får ju trots allt äta mat som är tillagad på restaurang varje dag, säger Farshad Rezai.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget