Graffiti har idag fått en högre status än vad den hade för bara 10 år sen. Gatukonst är en växande konstgenre och kommuner i Sverige bjuder i allt större utsträckning in graffitirelaterad konst i städerna på lägenhetsväggar, i tunnlar och dylikt. I Sveriges städer finns det också ett gäng lagliga väggar där vem som helst får komma och spraya. Nu när våren kommit och sommaren står runt hörnet börjar fler gå ut och måla både lagligt och olagligt.
Patrik Lindberg är 37 år och kommer från Örebro och en av de som driver aktiviteter vid Örebros öppna konstvägg. Patrik Lindberg jobbar idag delvis som konstnär och delar ateljé med flera andra konstnärer i Örebro. Han har sin bakgrund i graffitin och har hållit på sen han var 13 år. Patrik Lindberg förklarar att han ibland får försvara graffitin.
– Graffiti i sig är inte olagligt, men det är olagligt att spraya på fel ställen.
Konsekvenserna av att måla illegal graffiti
Att måla graffiti eller att sätta sin tag, alltså sin personliga signatur, på offentliga platser är olagligt i Sverige. Polisen i Bergslagens presstalesperson Lars Hedelin förklarar:
– Straffet för skadegörelse genom klotter är böter eller fängelse upp till sex månader. Dömda för brott får vanligen betala skadestånd till drabbade fastighetsägare, oavsett om det handlar om kommunala fastigheter eller privata fastigheter. Skadestånden kan uppgå till mycket höga summor.
Patrik Lindberg har målat mycket illegal graffiti i sin ungdom och när han var 19 år åkte han fast och fick betala 195 000 kr i böter och skadestånd. Han har nu betalat av sin skuld och känner att graffitin gett mer än den tagit. Patrik Lindberg har rest runt i hela Europa och målat graffiti på framför allt tunnelbanor och tåg. Han beskriver att han till slut kom till en brytpunkt när han var runt 30 år.
– Jag tyckte inte det var värt risken längre. Jag hade ingenting att bevisa för mig själv eller för någon annan. Jag förespråkar graffiti och jag kommer fortfarande försvara det, men nu är det dags för någon annan att ta vid.
”Klotter är skadegörelse och det förstör”
Patrik Lindberg ser inte själv graffiti som ett brott.
– Jag skulle ljuga om jag säger att jag tycker att det är ett problem. Jag tänker inte på det som ett brott. Jag tycker att det är ett bevis på att staden lever, andas och har puls. Det blir som ett levande galleri i staden. Jag störs inte av graffiti, jag störs mer av när jag får reklam uppkört i ansiktet än att jag går på stan och får se en tag.
Läget har också pratat med Malinda Flodman som jobbar på trafikkontoret i Stockholm stad. Hon berättar att de 2021 la 21 302 783 kr på klottersanering. Klotter är ett stort problem på många ställen i Stockholm och Melinda Flodmans åsikt skiljer sig från Patrik Lindbergs.
– Klotter är skadegörelse och det förstör. Det blir fult, det skadar våra byggnader, konstruktioner, utemöbler osv, drar till sig nedskräpning och en massa andra problem. Dessutom kostar det staden och andra en massa pengar att städa och sanera klottret och när det behövs målas om, laga eller ersätta sådant som förstörts.
Lagliga väggar
Patrik Lindberg har förståelse för att folk tycker att det är ett problem, men att graffiti skulle skapa en otrygghet det köper han inte. Polisen Lars Hedelin håller inte med och förklarar vad de gör från polisens sida för att förbygga att det sker mindre illegalt graffitimålande.
– Klotter medför ofta att människor upplever otrygghet. Vi utreder och lagför den skadegörelse som är möjlig att utreda. Vi rör oss också fysiskt i de områden där klotter förekommer, i den mån vi har möjlighet, i trygghetsskapande syfte.
En annan väg att gå är att använda de lagliga väggarna och Patrik Lindberg berättar att det blir fler och fler för varje år. Den finns i alltifrån mindre ställen till större städer. Exempelvis Örebro, Västervik, Halmstad, Göteborg, Stockholm, Malmö, Lund, Jönköping och Uddevalla.
– När jag växte upp fanns det inga lagliga väggar så vi tvingades mer eller mindre måla illegalt. De lagliga väggarna ger en chans till att få prova på att vara kreativ utan att behöva riskera någonting, säger Patrik Lindberg.