Gorillor hotas av krig

Förstörda habitat eller dödade för mat och byteshandel. Gorillor och elefanter är bland de hundratals arter som hotas av människors krig och konflikter.

Gorillor i Bwindi, Uganda.
Gorillor i Bwindi, Uganda.

En ny rapport från organisationen International Union for Conservation of Nature (IUCN) listar 219 djurarter som hotas av väpnade konflikter.

Bland annat pekas den östafrikanska gorillan ut som extremt utsatt. Detta är för att länder som Kongo, Rwanda och Uganda, där gorillorna har sina naturliga habitat, länge varit drabbade av krig.

Inbördeskriget i Rwanda 1994 ledde till att 90 procent av gorillorna i nationalparken Akagera dödades, antingen för mat eller byteshandel. Gorillornas hem bland träden förstördes också till stor del när människor flydde undan striderna.

Elefanter är också hotade. Till exempel dödades två tusen elefanter av soldater under en konflikt i Sudan år 2007.

Studien innehåller information från 85 000 väpnade konflikter som har ägt rum under de senaste 30 åren. I samband med rapporten ger IUCN rekommendationer som ska förhindra att djuren blir så påverkade av krigen. Det bör bland annat finnas tydligare säkerhetsinstruktioner för personer som jobbar i nationalparker.

 (TT)

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget